maandag 20 januari 2020

Kenny TERWEDUWE,
de rijzende ster der begeleiders 
van jonge talenten


Kenny Terweduwe, die op Valentijnsdag 32 jaar wordt, koerste ook en niet zonder bijval. Het begon nochtans barslecht toen hij op 18 april 2004 in Peer tijdens het kampioenschap van Vlaanderen door de achteruit van een volgwagen vloog. Die was onverhoeds gestopt in het midden van de weg. Kenny hield er nogal wat fysieke en materiële averij aan over maar het liep goed af en hij kon zich doorzetten als nieuweling. Hij had al het voorspel van de Brabantse Pijl gewonnen, waarna hij zich vooral onderscheidde in het tijdrijden: vice-kampioen van Vlaams-Brabant en achtste in het BK. Tussendoor bedwong hij ook de hoogtemeters die Stoumont en Polleur verbonden. Als tweedejaarsjunior kwam hij in een stroomversnelling. Zes regionale overwinningen werden gelardeerd door een resem ereplaatsen in de kampioenschappen en de interclubs. Bij de beloften verliep zijn opmars gestager in combinatie met hogere studies lerarenopleiding lichamelijke opvoeding & informatica. Toen staken fysieke ongemakken (onder meer ijzertekort) een eerste keer de kop op zodat zijn bachelor nog initiëler werd. Negen (!) valpartijen in 2009 deden hem nog meer de broosheid van een rennersbestaan inzien maar hij versaagde (nog) niet. Vooral zijn passage in de Cinturo de l’Emporda (Sp.) was een opsteker. Zijn afsluitende campagne bij de beloften bracht, ook nog doorspekt met stages, een mix van beproevingen en prestaties met meerwaarde, die tenslotte volstonden voor een overstap naar de beroepscategorie, waarvan hij al nipte met twee ontsnappingen van lange duur in de tweede rit der Ronde van België respectievelijk het kampioenschap van Vlaanderen. Bij An Post - Sean Kelly kwam hij er gauw achter dat dit niveau hem te hooggegrepen zou zijn.
“Ik was gewoon te licht”, geeft Kenny ootmoedig toe, “en dat zeker wanneer ik vaststel met welke hoog vermogen nogal wat tieners nu koersen. Na 2012 hield ik de eer helemaal aan mezelf met als epiloog deelnames aan crossduatlon en triatlon tot een loopblessure daar een einde aan stelde.”

Kenny Terweduwe is momenteel een overgelukkige leerkracht fietsmechanica en trainer in de Wielerschool van Aalst. Hij was/is bovendien de personal coach van onder anderen Jenno Berckmoes, Robbe Ceurens, Siebe Deweirdt, Xander Hubo, Jarne Jonckheere, William Lecerf, Tibo Nevens, Jens Vancauwenberghe, Demi van Dijke, … Behalve hen begeleiden wil Kenny hen (en alle andere koersende tieners) vooral ook wil aanmanen om hun eigen groeiproces te respecteren. 
“Vergelijkingen van testgegevens, resultaten, klimtijden, Strava gegevens,... zijn meestal uit den boze”, benadrukt hij. “De spirit moet zijn: elke dag een betere versie van jezelf proberen te maken via de juiste keuzes qua training, voeding, verzorging, techniek en tactiek. Die verantwoordelijkheid ligt bij de renner zelf en slechts zelden bij iemand anders.” 

Kenny Terweduwe coacht onder de noemer "KET-training". KET staat voor de beginletters van zijn voor- en achternaam en verwijst tevens naar het Brusselse woord voor jonge kerel, een koosnaam die hij eveneens aan zijn discipelen geeft.
kenny.terweduwe@gmail.com 0497 - 93 35 87.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten