Pagina's

maandag 6 juli 2020

Een stuitend precedent 
zonder voorgaande en zonder vervolg

Jos Smets en de “koers is van ons” omarmden de G.P. Vermarc

Sowieso werd de eerste (én allicht laatste) Grote Prijs Vermarc in Rotselaar een voltreffer van formaat, hoe kon het ook anders met zo’n plot?!
Er was de druk van de kledingsponsor op de twee Belgische World Tour -Teams (Deceuninck-Quick.Step, Lotto-Soudal), vier Pro Teams, vier Continentale Teams, één selectie Vlaanderen, één selectie individuele profs en een dozijn clubteams. 
Se-lec-ties?! We hebben het hier godbetert over een … ker-mis-koers!
Zelfs de hoogsten in rang en stand kwamen er dus met een loyale delegatie op af. Ik denk niet dat ze dat nog een tweede keer (zelfs niet op een andere datum) volontiers zullen doen.
Er was ook de stuitende nauwe betrokkenheid van Jos Smets, zelfverklaard directeur KBWB, die vanuit zijn almacht Rotselaar niet enkel exclusief toestond maar bovenal voluit aanmoedigde. Machtsmisbruik, heet zoiets! 
Er was de barnumreclame van “de koers is van ons” die bij deze een succursale opende “de kermiskoers is van ons”. Betreffende Rotselaar heeft de zelfverklaarde chef sport het zelfs over een kermiskoers grote K, een belachelijke overschatting van een non(!)kermiskoers! Voor andere kleine koersen moeten de troepen van Guy Fransen de neus ophalen wegens (zogezegd) te min. De koersvreemde snuiter ziet Rotselaar als de revival van de kermiskoersen. Wat een stomme illusie!
Het scheelde maar weinig of de Grote Prijs Vermarc werd zowaar door VTM rechtstreeks uitgezonden. Dat zou er vèr over geweest zijn, gelukkig zag men tijdig het nutteloze van deze overkilling tijdig in. 

Normaal is het driewerf hoera voor een nieuwe koers maar niet voor één, die éénmalig zal zijn en die uiterst onrechtmatig bevoordeeld werd. Wat moeten de inrichters van een 1.1. (7910 euro organisatievergunning en 14520 euro prijzengeld) ervan denken dat een ‘elite individueel’ (3865 euro organisatievergunning en 5020  euro prijzengeld) zoveel faciliteiten genoot? 
En dan zijn er nog de andere inrichters van een kermiskoers. Neem nu bijvoorbeeld Gullegem, dat diep in de buidel moet tasten (startvergoedingen) om deelnemersveld à la G.P. Vermarc bijeen te kopen, wat Rotselaar op een schoteltje geserveerd kreeg?
Ook Bellegem (zaterdag) en Outrijve (zondag) hadden afgelopen weekend een organisatie als Rotselaar in gedachten maar zij werden afgeblokt door de demarche van een Vlaams-Brabantse bobo, toevallig de nationale sterkste man. Hierover mag en zal het laatste woord nog niet gezegd zijn. Tal van organisatoren kunnen naar het precedent - Rotselaar verwijzen om dezelfde faciliteiten te claimen.

Uiteraard zal Patrick Lefevere blij geweest zijn met de overwinning van zijn poulain Florian Sénéchal en de daaraan vastzittende exposure maar ik kan mij niet voorstellen dat hij dit succes in de armen zal sluiten als de zeventiende seizoenszege van Deceuninck-Quick.Step. Daar is zelfs de opgeklopte Grote Prijs Vermarc te futiel voor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten