Pagina's

zaterdag 4 juli 2020

In Memoriam
Niels DE VRIENDT
(°30.7.1999 - +4.7.2020)


De blijdschap om het hernemen van de competitie is eensklaps helemaal weggeëbd. Niels De Vriendt, die eind deze maand éénentwintig jaar zou worden, liet het leven tijdens de oefenkoers in Wortegem-Petegem.
Een renner, die op dat ogenblik naast hem reed, getuigde dat Niels plots van de weg afweek en in een gracht neerplofte, wat op een hartstilstand kan wijzen. Of de hartstilstand de val veroorzaakte of de val de hartstilstand is niet helemaal duidelijk maar doet er eigenlijk al niet meer toe. Het herinnert eventueel wel aan wat onder anderen Daan Myngheer in het Critérium International 2016 en Michael Goolaerts in Paris-Roubaix 2018 overkwam.
Jonathan Breyne wilde niet zo eindigen. Hij voelde op training twee opeenvolgende dagen pijn in de borststreek en besloot meteen te kappen met wielrennen omdat hij niet wilde eindigen zoals Daan, Michael en nog meer anderen. En zoals Niels, moeten wij daar nu helaas aan toevoegen.

Foto Joeri DE CONINCK
Niels was als koersende tiener een betere middenmoter die zelden won maar zich vanaf de aspiranten geregeld onderscheidde in de kampioenschappen, waarvan hij bij de veertienjarigen het kampioenschap van Oost-Vlaanderen tijdrijden won. Hij droeg die titel mooi uit op het BK in Maldegem waar hij derde werd na Yentl Bekaert en Alexandre Leclerre. Eerder tijdens die mooie zomer van 2013 had hij in Zevergem gewonnen met een kleine minuut voorsprong. 
Ook als neo-nieuweling onderscheidde Niels zich vooral in het tijdrijden. Als tweedejaars bleef hij in 2015 verstoken van een overwinning maar een sliert ereplaatsen maakte veel goed en die behaalde hij, behalve in het tijdrijden, ook op de Ardense hoogtemeters wat hij fraai doortrok in de Vuelta Bajo Aragon (Sp.). Eén en ander wees op een bijzonder potentieel. 
Als junior verging het hem een heel stuk minder, al behaalde hij in Mazenzele bijna vier jaar later nog eens een overwinning.
Als neo-belofte werd het in 2019 nòg moeilijker met een zeventiende plaats in Grembergen als beste uitslag. Dit jaar werd hij begin maart 64ste in Vlierzele en in Wortegem-Petegem was hij pas aan zijn tweede en helaas ultieme koers toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten