Pagina's

vrijdag 3 mei 2024

Aldo TALLIEU zeg niet te gauw een ‘exceptioneel’ talent maar dit keer màg het, moét het bijna

 

De eeuwige optimist Dirk De Cnop en de immer gedreven Koen Feys hadden het vorig jaar in diverse monologen al bevlogen over Aldo Taillieu als een te koesteren groeidiamant op twee wielen én op de schoolbanken (kandidaat burgerlijk ingenieur). En als Vlaams-Brabander zwaaide Fred Stroykens zijn Pajotse gouwgenoot nog meer lof toe. Dat klonk al iets onderbouwder.



Ikzelf had het meer zoiets van ‘eerst zien en daarna geloven’, waaraan reeds op de openingsdag een eerste keer werd tegemoetgekomen. Aldo evolueerde in Kuurne van uitblinker naar winnaar die in de sprint zelfs de Ierse Cannibal Seth Dunwoody (die vorige zaterdag de E3 Harelbeke won) en Erazem (zoon van Tadej) Valjavec voorbleef.


Eén zwaluw maakt de (kille) lente inderdaad niet maar twee maanden later is daar aardig wat bijgekomen. Door overgretigheid verloor hij de Guido Reybrouck Classic, won hij soeverein de nationale tijdrit van Borlo, werd hij Vlaams-Brabants kampioen tijdrijden, maakte hij een aardige beurt in de moeilijke Eroica (It.) maar kon hij in de E3 Harelbeke niets forceren als zijn stilte vòòr de volgende storm die in Geraardsbergen losbrak. 


Je kunt het inderdaad behoedzaam hebben over ‘slechts’ nationaal niveau maar in deze is er toch een serieus referentiepunt. Aldo deed over elke van de 19 golvende Geraardsbergse kilometers ruim twee seconden minder dan de illustere Jasper Schoofs maar bovenal (met een beperkt verzet!) amper 23 seconden meer dan Robin Orins, de kampioen der u23. Deze vaststelling is niet in het nadeel van Robin maar enkel in het voordeel van Aldo.


Aldo wilde, in weerwil van een nationale selectie voor de Course de la Paix, dit BK tijdrijden voor geen goud missen. Indien hij had moeten kiezen dan stond hij voor een dilemma dat hij met de bijstand van zijn team Air College - BConcept kon anticiperen. Na zijn plichtplegingen op het Giesbergse podium en de obligate medische controle stapte hij in een comfortabele auto die hem spoorslags ruim 900 km. verder naar Litoměřice (Tsjechië) bracht voor de afrit van de 52ste Course de la Paix. In de openingsrit van 101 km. rond die locatie kon Aldo zich niet laten gelden, hij moest er zelfs een halve minuut toegeven aan zes vluchters. 

Vandaag wil hij daar meer dan wat tegenover stellen in de korte (8,8 km.) matinale tijdrit rond Třebívlice, waar hij een eerste keer mag opdraven in zijn fonkelende kakelverse driekleur.

 

Aldo is een adept van het mountainbiken, die toch niet helemaal uit de lucht komt te vallen. Als neo-junior in 2023 boekte hij belovende ereplaatsen in meerwaardige koersen als de Ronde van Vlaanderen (18de), de Tour du Condroz (6de), de Triptyque Ardennais (4de in Lierneux), Heestert (4de), … tijdens een seizoen waarin het mountainbiken de hoofdtoon voerde omdat het nog meer fun genereerde en dat genoegen wil Aldo nog steeds niet helemaal opgeven.

Air College - B-Concept heeft met Taillieu een goudhaantje in huis, die voor 2025 wel al zal gesolliciteerd zijn door de betere clubs van de u23 of na de ontwikkelingen van de jongste weken zelfs nog wat hoger. Voorzitter De Cnop had er veel van verwacht maar dat het zo’n vaart zou nemen, néén dàt ook niet. van wie we om het eufemistisch te stellen nog lang het laatste niet gezien hebben (wordt dus vervolgd in nog vele afleveringen).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten