Pagina's

dinsdag 7 mei 2024

 Nòg een poulain van Fred VANDERVENNET

 

Een gezonde Yasu VERVOORT 

is tot nog véél méér in staat!

 

Doodjammer dat hij, de winnaar van de nationale tijdrit van Borlo en de tweede van die in Poperinge, van het BK tijdrijden ziek moest wegblijven, hij zou zich in Geraardsbergen ongetwijfeld gemengd hebben in het podiumdebat, zoals hij al een jaar eerder deed in Waregem met toen al een derde plaats.

 


Yasu (= kalm in het Japans) Vervoort behoorde reeds als eerstejaars tot de bovenlaag van de nieuwelingen 2023. Toen bekroonde hij op 21 mei een exquise lente met een zesde zege van het seizoen die kon tellen: de Ronde van Vlaanderen van en naar Oudenaarde, waarin hij de vlucht vooruitnam voor onder anderen Senne Brys, Mauro Keppens, Yoram Knaepen, Thibaut Van Damme, Arthur Van den Boer, Jasper Verbrugge, …

Edoch, daarna sputterde zijn zegeteller, er kwam maar één streepje meer bij: een weliswaar meerwaardig succes in Orroir op de flanken van de Mont de l’Enclus. Yasu moest het vaker afleggen tegen een moeilijk te kloppen rivaal, drager van de naam ziektetoestand. Toch maakte Yasu er alsnog het beste van met een rist van dichte binnenlandse ereplaatsen.

 

Yasu wilde het efficiënt zoals in de lente van 2023 maar dat lukte enkel in de nationale tijdritten. En toen hij (met 39° koorts) aan het BK moest verzaken dreigde een dreun maar die zette hij in mentale veerkracht om. Een overwinning in het PK in Helchteren was daarop een deugdelijke toepassing. Met enigszins slappe benen pakte hij het behoedzaam aan en beperkte zich tot één cartouche die volstond als sleutelmoment naar het midseizoen. 

Vooreerst is er vanaf vrijdag met Isorex de driedaagse Course de la Paix, die vijf ritten telt waarbij een korte en een langere tijdrit.

Dat wordt een specialleke wat Yasu mag er een eerste keer opdraven met een specifieke fiets, een gegeven waar hij langdurig naar uitzag en die hem dienstig kan zijn voor een spraakmakend klassement.

 

Na Tsjechië volgen onder meer de Ronde van Vlaanderen van en naar Oudenaarde, Blaton (manche Beker van België), het Critérium Européen (Lux.), Herbeumont, de Tour de l’Aisne (Fr.), Couvin, de Vuelta al Bayo Aragon (Sp.), het BK in Liedekerke, de Radjugendtour (Oost.), de Memorial Igor Decraene in Waregem, de Bemer Classics (D.), GP Ange-Raymond Gilles - Jemeppe, de Affligem Classic, …

Aangezien Yasu een trainingsfreak is kan het niet anders of hij moet nog meer van de competitie houden. Zelfs tijdens een niet optimaal 2023 reed hij veel wedstrijden, wars van prestatiedwang.

Overdaad schaadt zal nooit aan de orde zijn want daar waakt zijn illustere mentor angstvallig over: niemand minder dan Fred Vandervennet, de eerste begeleider van Remco Evenepoel en meer anderen die nu een volgend goudhaantje onder zijn bekwame vleugels heeft. Net als Yasu’s mama heeft Fred affiniteit met de West-Vlaamse wielerstad Tielt, net als oma Chretienne Schautteten, de voorzitter van Yasu’s virtuele fanclub.  

 

Yasu (ook het Japans voor ‘in balans zijn’) heeft academische ouders, dat is het minst wat je kunt zeggen. Zij woonden een tijdje (hoe kon je het raden?) in Japan. Mama doceert aan het Max Planck Institute in Jena (in het vroegere Oost-Duitsland), papa werkt voor Zappware, een bedrijf dat voor telecomoperatoren digitaletelevisieplatforms bouwt.

Yasu wil, behalve renner, ook een aardje naar hun vaartje zijn. Hij volgt de Latijnse richting aan het Atheneum van Maaseik maar na dit schooljaar wordt het de middenjury. Niet dat hij voor de schoolbanken de neus ophaalt maar wel voor ziektekiemen die hij steevast oppikt na een vakantieperiode. Vatbaar als hij is wil hij daar vanaf de herfst op anticiperen door te opteren voor de middenjury. Het is te kort door de bocht om dat als misplaatste overacting te interpreteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten