donderdag 27 juni 2024

Dag op dag 77 jaar geleden ...

 

Raymond IMPANIS verloor de Tour die hij had kunnen winnen

 

Vrijdag 27 juni 1947: de derde rit van de Tour een marathon (314 km.) van Brussel naar Luxembourg), gewonnen door de Italiaan Aldo Ronconi, die er net geen elf uur over deed en met ruime voorsprong won. Het was bloedheet. Ukkel noteerde 36,6 graden, een absoluut record dat langdurig zou standhouden. Er rolden bijna letterlijk koppen.

Raymond Impanis arriveerde als 12de en beperkte het tijdsverlies tot 18 minuten in tegenstelling tot vooral Raphaël Géminiani (op ruim 42 minuten) en Ferdi Kübler (op bijna anderhalf uur). 

Géminiani en Kübler hielden het gauw voor bekeken. Impanis hield vol en kwam nog uit een eervolle zesde eindplaats. Op zijn 21ste had hij de jongste winnaar van de Tour kunnen zijn. Dat dit uitbleef, daar lag de foute (zwarte!) maillot aan de basis van. Impanis hield er ook nog een speklaagje op na, hij verdampte bijna en moest af en toe de luwte opzoeken, anders had hij richting Luxembourg minder tijd verloren en het de dagen daarna niet hebben laten lopen met het oog op een dagzege. Aan de voet van de Alpen was hij niettemin negende in de tussenstand met 24 minuten meer dan René Vietto, die op de tweede dag in Brussel krachtig de macht had gegrepen. Impanis bekommerde zich nog steeds niet om het klassement, het was hem om een dagzege te doen. Die behaalde hij pas twee dagen vòòr het einde maar zowaar in de langste tijdrit (139 km.!) ooit van de Tour tussen Vannes en Saint-Brieuc, waarover geletruidrager Vietto bijna een kwartier meer deed. Die was leider af, viel zelfs terug naar de vierde plaats in de tussenstand en werd tenslotte vijfde net vòòr Impanis, Raymond deed ei zo na nog haasje over met René.

Hoger dan die fraaie zesde eindplaats klom Impanis nietr meer in de Tour. Hij eindigde wel derde in de Vuelta van 1956 en zevende in de Giro van 1957.


Impanis onderscheidde zich het meest in de grote ééndagskoersen en werd één van de acht die in hetzelfde jaar Vlaanderen én Roubaix wonnen, net als de Zwitser Henri Suter in 1923, gevolgd door acht Vlamingen: Romain Gijssels (1932), Gaston Rebry (1934), Raymond Impanis (1954), Fred De Bruyne (1957), Rik Van Looy (1962), Roger De Vlaeminck (1977) en Peter Van Petegem(2003) en Tom Boonen (2005 én 2012).

Raymond Impanis liet er ook nog Paris-Nice (toen nog Paris - Côte d’Azur) aan voorafgaan. Hij zette de tweede rit (naar Saint-Etienne) naar zijn pedalen en zou dat ’s anderendaags in Vergese herhaald hebben indien Fausto Coppi hem niet gesmeekt had om daar te mogen winnen, wat Raymond hem wijselijk toestond. In de afsluitende lange (51,5 km.) tijdrit van Cannes naar Nice was de 20-jarige Jacques Anquetil (die 5,5 maand eerder de eerste van negen GP des Nations had gewonnen) de enige die beter deed dan het bakkertje van Berg (Kampenhout), die het tijdverschil onder de halve minuut hield. 


Raymond was helemaal klaar voor de veldtocht van april die hem de dubbelslag Vlaanderen - Roubaix opleverde. Een maand later werd hij al voor de derde keer tweede (na de Luxemburger Marcel Ernzer) in Liège-Bastogne-Liège, de klassieker die hem nog het best lag maar waarin hij ook het jaar daarop zou blijven steken op de dichtste ereplaats. Die keer in 1955 had hij moeten winnen. Hij reed op kop met zijn Peugeot-kompaan Stan Ockers, die daags voordien La Fleche Wallonne had gewonnen. Impanis was die dag de beste van de twee én de snelste. Het was dus zijn beurt voor de hoogste honneurs, maar wat deed die voor de buitenwereld zo empathische Stan: hij demarreerde in de laatste hectometers vanachter Raymonds rug. Tussen beiden kwam het nooit meer goed. Ockers was meestal goedlachs en straalde minzaamheid uit maar was voor velen niet de meest betrouwbare van het peloton. Toch werd Stan vier maanden later in Frascati op onwaarschijnlijke wijze wereldkampioen. Men had Raymond geheel onterecht uit de Belgische selectie gelaten. Wat een arrangement!

 

Raymond Impanis won hij ook tweemaal Gent-Wevelgem (1952 en 1953) en het zouden er drie geweest zijn indien hij in 1948 in de slotfase geen kader had gebroken waardoor hij op een vrouwenfiets verder moest om vierde te worden.

Zijn strafste nummer zette Impanis wellicht neer in La Flèche Wallonne van 1957 toen hij reeds in de beginfase vijftien anderen meelokte in een onverhoeds avontuur. Hij wilde die koers, waarin hij in 1950 tweede en in 1952 derde was geworden, absoluut winnen en zette zich als een lokomotief aan de kop van dat treintje dat almaar meer wagonnetjes achterliet. Enkel René Privat (die in 1960 de eerste Milano-Sanremo mèt de Poggio zou winnen) kon zich min of meer (+47”) in zijn buurt handhaven, de anderen volgden op minuten.

 

Impanis had veel van ein Übermensch, die op zijn beste dagen beukte tot de concurrentie het begaf was het handelsmerk van het kloeke Vlaams-Brabantse trainingsbeest. Raymond beleefde een Spartaanse jeugd. Vanaf zijn zeventiende moest hij bovendien met een heuse handicap verder: tijdens één van zijn eerste koersen knalde hij in Tremelo vol op een electriciteitspaal waarna hij de rechterarm voor de rest van zijn dagen nooit meer voluit kon plooien, maar … “what doesn't kill me makes me stronger

En of Raymond sterk en gestaald was, hij kon de pijngrens vèr voor zich uit duwen en dat rendeerde. Hij werd te weinig in één adem vernoemd met de andere naoorlogse coryfeeën Briek Schotte, Stan Ockers, Rik Van Steenbergen, Rik Van Looy, Fred De Bruyne, ….. zelfs al was hij uit hetzelfde fineerhout gesneden als Sean Kelly en Laurent Jalabert: absolute top in de klassiekers en een subtopper in de klassementswedstrijden. 

 

Na zijn aktieve carrière kon Raymond Impanis zich nog langdurig in zijn favoriete omgeving handhaven als pionier van de radioverbindingen die de koersontwikkelingen vanuit zijn Skoda naar de aankomst doorbriefte. Hij overleed op oudejaarsavond 2010 ruim twee maanden na zijn 85ste verjaardag.

dinsdag 25 juni 2024

UCI reageerde er nogal ‘vreemd’ op …


 De betrapping van Andrea PICCOLO mag niet als een fait divers weggemoffeld worden

 

Andrea Piccolo kreeg de buitenwacht bij EF Education-EasyPost nadat hij op 20 juni aan de grens werd tegengehouden op verdenking van het transporteren van menselijk groeihormoon.

Piccolo maakte sedert augustus 2022 deel uit van het team van Jonathan Vaughters en verraste als 21-jarige met een serie fraaie ereplaatsen. Daar kon hij in 2023 geen leuk vervolg aan breien en nog minder dit seizoen waarin hij enkel het nieuws haalde wegens het gebruik van slaapmiddelen die wel legaal waren maar ongekend bij de ploeg. Hij werd voor een maand geschorst en de UCI werd ingelicht. 

Vaughters wilde Piccolo toen al onomkeerbaar ontslaan, maar mocht dat niet van de UCI. Toen Andrea zijn schorsing had uitgezeten werd hij geselecteerd voor de Giro, waarin hij vierde werd in de zesde rit. Op de voorlaatste dag kwam hij ten val en gaf op. Er zal al veel moeten gebeuren opdat we hem ooit nog terugzien in het wielerpeloton.

 

Op dat gegeven reageert de UCI bijzonder vreemd. Het noemt Piccolo’s aanhouding zelfs opgezet spel als het finaliseren van een langdurige doorzoeking, geleid door het International Testing Agency (ITA) in samenwerking met de National Anti-Doping Organisation (NADO) en de Italiaanse handhavingsautoriteiten.

 

Als dat allemaal waar zou zijn, houdt het daarmee dan op of graaft men dieper? In wiens opdracht handelde Piccolo en wie maakte deel uit van zijn doelgroep?

Het is daarbij opmerkelijk dat het andermaal uitlekt tijdens de ultieme aanloop naar de Tour. Mogen we er ons dus, zoals enkele jaren geleden, opnieuw aan verwachten dat bepaalde renners de start wordt geweigerd of hebben die betrokkenen de stille wenk gekregen om de (on)eer aan zichzelf te houden?

Even de selectie van EF Education-EasyPost monsteren dan maar. Alberto Bettiol, Stefan Bissegger, Richard Carapaz, Rui Costa, Ben Healy, Neilson Powless, Sean Quinn en Marijn van den Berg zijn (in alfabetische orde) de logische uitverkorenen. Hopelijk rollen er al evenmin koppen bij de andere teams.

 

Niet weinigen hebben op de onheilstijding gereageerd met de conclusie dat ongeoorloofde middelen nog steeds schering en inslag zijn in het wielerpeloton, dat almaar sneller rijdt en roekelozer wordt. 

Helemaal weg zul je de subversiviteit inderdaad nooit krijgen, wel almaar sterker benaderen want de pakkans (ook buiten competitie!) is bijzonder groot, de sancties zijn gigantisch en er kan jaren later met terugwerkende kracht even zwaar gestraft worden.

 

Elke betrapping is géén nederlaag maar een overwinning voor het wielrennen en bovendien een krachtig ontradend signaal. 


maandag 24 juni 2024

 In de Vuelta al Besaya … 


Spaanse wonderboy Adrià PERICAS 

excelleerde met Senna REMIJN, Jasper SCHOOFS en Axel VAN DEN BROEK als nabije ooggetuigen

 


Heeft het Spaanse wielrennen er een wonderkind op twee wielen bij? Daar heeft het meer dan de schijn van na de ontknoping van de Vuelta al Besaya (Sp., 2.14). 

Het leek een aangekondigde kroniek dat het een walkover zou worden voor Acrog-Tormans dat in Cantabria drie coryfeeën liet opdraven. En inderdaad: Senna Remijn won de eerste en de tweede rit, Jasper Schoofs de derde, Axel Van den Broek werd in die ritten opeenvolgend derde, vierde en tweede. De afsluitende koninginnenrit van en naar Los Corrales de Buelna zou een formaliteit worden voor de drie hooggeklasseerde lagelanders zoals vorig jaar met (toen al) Jasper Schoofs, Gibbe Staes en Aless De Bock. Niet dus want Adrià Pericas manifesteerde zich als een gevleugelde klimmer die al meteen de vlucht vooruitnam en op wie Jasper en Senna geen meter terugnamen en het dus maar wat lieten lopen. Het was de vorige dagen (met de steun van de eerstejaars Jort Dockx en Yoram Knaepen) al meer dan goed geweest met drie dagzeges plus de eindwinst op punten terwijl ze in de tussenstand de dichtste ereplaatsen bezetten.

Adrià won tenslotte met 2’21” voorsprong en werd eindwinnaar. Vorig jaar werd hij vijfde, toen op verre afstand van Schoofs en Staes, het was zowaar de slotrit van en naar Los Corrales de Buelna die hem fataal werd.

 

Op een jaar kun je veel progressie boeken inderdaad en dat deed Pericas eerder al met opeenvolgende successen in vooral de Gran Premi Les Franqueses (waarin eerstejaars Eduoard Claisse knap vierde werd), de Vuelta a Cantabria, de Trofeo Comune di Pieve del Grappa (It., 2.Ncup), … 

Hoe wonderbaarlijk de estrella van Team Torrent-Tadesan-Purito ook is, hij is geen Il Imbatido want uitgerekend op zijn 18de verjaardag moest hij (+1’27”) in de Tour du Pays de Vaud (Zwits., 2Ncup) zijn meerdere erkennen in de minstens even veelbelovende Fransman Paul Seixas, die weliswaar in bloedvorm verkeerde en die hem zes dagen later 4’13” aansmeerde in La Classique des Alpes.

 

Pericas en Seixas deden het qua resultaten dus nog beter dan onze 18-jarigen. Moeten Senna, Jasper en Axel daarmee zitten? Toch niet, het zijn momentopnames die door de volgende bevestigd of ontkend worden. Overigens hebben de drie lagelanders hun schaapjes vanaf 2025 al op het droge bij een Devo Team: Remijn bij Alpecin-Deceuninck, Schoofs bij Soudal-Quick.Step en Van den Broek bij Wanty-ReUz-Technord.   

 

Mats Vanden Eynde, een revelatie als eerstejaars, is in de Ain Bugey Valromey Tour aan zijn vuurdoop toe.

Eerst is er onder meer nog vanaf 10 juli de vijfdaagse Ain Bugey Valromey Tour, ook wel de Tour de France u19 genoemd. Daarin zal het knetteren want de meeste beteren van het bouwjaar 2006 (en een minderheid van 2007) zullen daarin hun opwachting maken. 

Acrog-Tormans trekt ernaar met Aless De Bock, Senna Remijn, Jasper Schoofs, Erazem Valjavec (Slov.), Axel Van den Broek en Mats Vanden Eynde (van het bouwjaar 2007).

vrijdag 21 juni 2024

Robbe MELLAERTS

from Zero to Hero


Robbe wie?! Mellaerts! Bijna nog niet van gehoord maar dat is deze lente grondig veranderd. Un jeune premier? Neen, een late roeping want Robbe viert op 18 augustus reeds zijn 23ste verjaardag en moest dus als elite 2 aan dit seizoen beginnen. 

Traagbloeier zijn was geen keuze maar een toestand wegens laat mature. Inmiddels is er letterlijk schot in de zaak gekomen met bijna 70 kg. verdeeld over 1,85 m. 


Zoals ingeschat was een podium in het BK tijdrijden in Binche niet aan de orde, wel een negende plaats op bijna anderhalve minuut van Rutger Wouters, meer dan eervol want Robbe haalde een gemiddelde van ruim 46 km./u., een zoveelste parel dus aan de kroon van een overgeslaagde eerste seizoenshelft. 

Robbe droomt ervan om vanaf 2025 naar het continentale niveau door te stoten. Hij heeft meerdere opties maar wacht nog even af om zijn keuze te maken. Je weet inderdaad nooit wat er hem nog allemaal te beurt valt tijdens de tweede seizoenshelft. Eerst wil hij nog met Young Cycling Talent Demer & Dijle zijn stinkende best doen in het BK ploegentijdrijden in Montenaken op 30 juni, waarna hij op stage trekt naar Andorra.

Hij zal er oliefijn gerodeerd van terugkeren in de aanloop naar het biljartvlakke BK in Brasschaat op 25 juli, dat hem als puncher misschien minder zal liggen dan de aansluitende Ronde van Vlaams-Brabant (vanaf 31 juli) en vanaf 7 augustus de Tour de Namur, waaraan hij in 2022 en 2023 al een goed gevoel overhield. Ook in de Omloop van de Grensstreek in Wervik ziet Robbe zich kansen om zich te profileren.

Robbe Mellaerts (Rillaar) maakt al acht seizoenen deel uit van Young Cycling Talent Demer & Dijle, zijn ideale biotoop waarvoor hij in de winter van 2015-2016 begon als veldrijder maar weinigen die er wat van merkten. Een negende plaats op de slotdag in Lebbeke was zijn ‘beste’ resultaat. Daarna reed hij ook nog enkele wegkoersen waarin hij totaal niet aan zet was. Als tweedejaarsnieuweling boekte hij amper progressie en dus zou hij als junior helemaal zoek worden gereden. 

Toch niet want hij werd almaar minder tenger zodat hij er met enkele top tienen de moed in kon houden. Aarschot was daarin een mijlpaal, hij werd er tiende in 2022 en derde in 2023. Hij kon er zich niet helemaal aan optrekken bij de u23 tot hij als laatstejaars alsnog stappen zette met een bemoedigende podiumplaats in Kortessem.

De Tour de Namur wekte nog ruimere inzichten. In augustus deed hij vier keer mee voor de vetste prijzen met zelfs een tweede plaats in Hoeleden. Anderhalve maand later was zijn termijn als u23 evenwel helemaal opgebruikt. 

Toch werd het daarna géén aflopend verhaal voor de aanstaande master in de lichamelijke opvoeding en de bewegingswetenschappen aan de KU Leuven. De naar eind maart vervroegde Arden Challenge (8ste eindplaats) was inspirerend om door te zetten. Hij werd een vaste(re) klant in de top tien, but you ain’t seen nothing yet! In de Triptyque Ardennais kwam hij uit op de vierde eindplaats en dat was vanaf de laatste week van mei de aanzet van de koersmaand van zijn leven. Zijn vierde plaats in Neerlinter-Heide was een voetnoot in vergelijking met de loepzuivere hattrick die daarop volgde. Twee van die drie eclatante successen werden zowaar in een interclub behaald. In de GP Etienne De Wilde versloeg hij (voor zijn alleréérste zege ooit!) Jarno Bellens, die op zijn beurt aan een ijzersterke campagne bezig was en die hij vier dagen later in Bierbeek opnieuw naar de dichtste ereplaats verwees. Nog was Mellaerts’ honger niet gestild en ook de GP Televie zette hij in Blaimont naar zijn pedalen. Robbe trok zijn verbazend elan door maar was niet onoverwinnelijk. Op het einde van Brussel-Zepperen was hij kansloos tegen Liam Van Bylen, intrinsiek ’s lands snelste want een verre verwant van Poeske Scherens. In Romsée-Stavelot-Romsée kon er hem slechts één afrijden: Jarno Bellens, die zijn sterke periode op zijn beurt eindelijk bekroonde met een overwinning.

 

Eén en ander voert Robbe Mellaerts naar de tweede plaats in de onvolprezen ranking van firstcycling.com, enkel his majesty Rutger Wouters sprokkelde vooralsnog meer punten.  


dinsdag 18 juni 2024

Kyano COTTIGNIES

“still under construction” 

 

Kyano Cottignies (Emelgem) was, na zijn heersende kompaan Jinze Joris, tijdens de voorbije lente de best prestérende nieuweling. Zijn tweede campagne kan nu al niet meer stuk maar de honger is nog lang niet gestild. 



Kyano is een geregelde winnaar maar géén opportunist! Zie maar zijn aktieve koers in Sint-Katelijne-Waver, waar hij na zijn zesde overwinning op het podium tot ‘Prins’ werd verheven.

Voor het tijdrijden haalt hij de neus niet op, al lijkt hij daarin eerder wisselvallig te presteren: 8ste in Borlo, 3de in Poperinge en tussendoor het  PK in Ruddervoorde gewonnen maar een afknapper in het BK in Geraardsbergen, waar hij over de 9,5 km. 47” (hetzij 5 per kilometer) meer deed dan Jinze Joris

“Klopt”, bevestigt papa Vincent, een technische leerkracht aan het VTI van Waregem en op niveau een verwoed MTB’er en strandracer. “Na het BK kreeg Kyano een zoveelste keer te maken met amper te harden krampen. Een check up bracht lactose-gevoeligheid aan het licht. Door nauwgezet op de voeding te letten zal hij dat niet te veronachtzamen ongemak almaar beter onder controle krijgen.”

 


Dat bleek al tijdens de tijdrit van de aansluitende Course de la Paix (Tsjechië), waarin Kyano 17de werd op een fiets die twee maten te klein was. Hij verloor een kleine minuut, waardoor hij in het eindklassement van de tiende naar de veertiende plaats terugviel. Hij verdiende een betere eindotering na zijn uitstekende heuvelritten waarin hij derde en vierde werd.

 

Kyano keerde in bloedvorm terug en dat liet het beste verhopen voor de Ronde van Vlaanderen waarin hij al vrij vroeg door materiaalpech werd teruggeslagen. Van lieverlede won hij ’s anderendaags in Moorsele.

 

Hoogtemeters zijn wel degelijk aan hem besteed. Dat bleek vorige zomer (ondanks een val) al in Herbeumont en meer nog eind september in Orroir - Mont de l’Enclus met een hoopgevende tweede plaats, luttele seconden na Yasu Vervoort maar vòòr onder anderen Leander De Gendt en Sune De Valck.

 

De begeerde grotere ‘vis’ haalde hij ei zo na al tijdens de vroege lente op in Noord-Frankrijk: 2de in de GP du Mont Noir - Saint Jans Cappel en 4de in La Pévèle Classics. Twee maanden later haalde hij die slag thuis in Sint-Katelijne-Waver met dank aan de steun van de kompanen: de perfecte lead-out na de uitvalspogingen (van vooral Giel De Nul) ongedaan te hebben gemaakt. Het kostte hen geen moeite om hun boomlange (1,92 m) teamplayer bij te springen en als een ‘Prins’ aan zijn examens ‘maatschappij & welzijn’ in de Prizma - Campus IdP te laten beginnen.

 

Kyano begint op 30 juni aan zijn tweede seizoenshelft met het BK ploegentijdrijden in Montenaken. Twee dagen later is er de Ardennenkoers in Herbeumont. Nog reikhalzender ziet hij uit naar de Tour de l’Ain (Fr.) en de Vuelta al Bayo Aragon (Sp.). Nergens heb je meer het gevoel van coureur te zijn als in de buitenlandse rittenkoersen die hem op 11 augustis perfect gerodeerd aan de afrit van het BK in Liedekerke moeten brengen. Kyano was er vorig jaar al dicht bij de driekleur in Hoogstraten, waar de sterke Emil Siegers door de mazen van het net glipte en enkele tientallen meters overhield om Jinze Joris te kloppen voor de tweede plaats. Kyano wil dit keer op de hoogste trede, al zou hij er goed aan doen om er geen obsessieve mustwin van te maken.

 

Voor een ‘reus’ als Kyano is het niet evident om een aërodynamische houding aan te nemen. Ook speelt de opwarming op de rollen speelt hem wel eens parten zodat hij voortaan opwarmt als voor een koers in lijn. Mij lijkt het dat vooral de factor (onnodige) stress moet bewongen worden. Zijn mentor Thieme Van Ruymbeke, ook niet de kleinste, probeert het almaar in betere banen te leiden. Als dagdagelijkse leraar lichamelijke opvoeding en gekwalificeerd trainer ziet hij in Kyano een groeidiamant die zijn trainingsomvang nog wijselijk beperkt houdt en wiens beide voetjes (zeg maar voeten!) door zijn ouders op de grond worden gehouden. 


maandag 17 juni 2024

Miel DEKIEN, de onderschatte junior die almaar hoger opveert

 



Met een derde plaats in Romsée-Stavelot-Romsée heeft Miel Dekien (Houthulst) ook bij mij eindelijk de aandacht gewekt die hij al langer verdiende. Zijn oom en mentor Laurens Versteele (die ook koerste) wees er mij al langer op dat zijn neef aan een uitmuntend seizoen bezig is. En wie weet: maybe we ain’t seen nothing yet!

 


Miel is een oorspronkelijke veldrijder die zich in de subtop nestelde maar gaandeweg nog meer voldoening haalde uit de wegwedstrijden en al helemaal toen hij op 8 juli 2023 in Zillebeke die langverbeide eerste overwinning behaalde. Hij hield er schoon volk achter zich, onder anderen Gauthier Servranckx en Xander Scheldeman, die inmiddels naar hogere regionen zijn doorgestoten. Miel daarentegen bleef hangen in de grijze middenmoot met het gevoel dat nationaal alles draait rond het zaligmakende klimproject.

Miel is op de hoogtemeters nochtans lang de minste niet, anders werd hij niet vijfde op de Mont del’Enclus in Orroir noch vierde in de Bob Jungels (Lux., 1.1). Zijn derde plaats in Romsée-Stavelot-Romsée (1.14) heeft dat bevestigd.



 

Misschien werd Miel vooralsnog niet voor vol aanzien omwille van zijn teleurstellende prestaties in de tijdritten: 71ste in die der Ster van Zuid-Limburg in Sittard, 14de in het PK in Ruddervoorde, 32ste in de nationale tijdrit van Poperinge én in het BK te Oudenaarde. Bij die gelegenheden deed hij per kilometer zes à elf seconden meer dan de winnaar. Dat hij nog moest wennen aan zijn tijdritfiets (waarop hij aanvankelijk té hoog zat), oké maar dan nog zit het hem meer tussen de oren dan in de benen. Misschien is dat euvel hem aangerekend bij het opmaken van nationale selecties. 

Miel zint op beterschap in die discipline en dat wil hij de komende periode ook waarmaken. Op 30 juni is er het BK ploegentijdrit in Montenaken en het weekend daarop in de Sint-Martinusprijs van Kontich, waar hij aan deelneemt in een mixed team met de inrichtende club. En misschien inspireert het hem om zich begin september ook te smijten in de Memorial Igor Decraene in Waregem met een goede opwarming, het verstand op nul, de blik op oneindig en het gashendel stelselmatig openzetten. Het tijdrijden is geen doel op zich maar een extra argument om door de Devo Teams te worden opgemerkt.

 

Die campagne zal hij nog liever leveren in de Ardennenkoersen van Herbeumont (2 juli) en Couvin (25 juli). Jammer dat Air College - B-Concept er niet bij zal zijn in Aubel-Thimister-Stavelot (begin augustus) en de Triptyque Ardennais (vanaf 23 augustus) of het zou moeten zijn dat hij als gastrenner gesolliciteerd wordt. 

 

Datgene dan waarin Miel zich al waarmaakte, is overigens niet gering. Hij opende met een derde plaats in Staden. In Nokere had hij uitzicht op een mooie uitslag tot hij op 500 meter van de finish ten val kwam. In de tweede rit der Ster van Zuid-Limburg kostte het oponthoud na een val hem meerdere minuten. In de GP André Noyelle van en naar Ieper werd hij dertiende en in de E3 Harelbeke maakte hij deel uit van de ruime hoofdgroep maar parkeerde in de sprint op de 36ste plaats. In de Ronde van Vlaanderen maakte hij (tenslotte 26ste) gedurende 15 km. jacht op de koplopers. Het viel hem te beurt een week na het PK in Ingelmunster, waar hij zich op het podium wurmde tussen de snellere Wout Hemeryck en smaakmaker Jenthe Verstraete. Bijna dag op dag een maand later verwierf een volgende podiumplaats in Romsée nog meer betekenis. Hij glunderde in het Luikse naast Jasper Schoofs (’s lands beste) en de Brit Seth Jackson van Willebrord Wil Vooruit.

 

Aan één en ander wil hij in de tweede helft van het seizoen nog meer dan wat toevoegen om een Devo Team te overtuigen van zijn meerwaarde. In het andere geval kan hij zich zeker vinden in één van de betere clubteams. 

 

Ook op studievlak zit er een mooie evolutie aan te komen. Als afgestudeerde in de elektro-mechanica aan het VTI van Diksmuide wil hij doorstarten in Vives Kortrijk in een nog nader te bepalen richting. 


De KNWU moest zich doodschamen …

 

14-jarige kampioen genekt door de guillotine van een gedateerd reglement

 



Finn Bastiaansen (°29 december 2009) was de jongste nieuweling die aan het NK op de col du Vam deelnam maar dat belette hem niet om met een knalsprint zijn vier medevluchters het nakijken te geven. Op het podium kreeg hij de titel toegekend en de driekleur over de ranke schouders getrokken.  

Aan dat euforisch moment ging een andere menselijke ontlading vooraf: bij het overschrijden van de finish manifest zwaaien met de beide armen waarbij het stuur helemaal werd losgelaten, zonder dat hij daarbij anderen in gevaar bracht. Toch mag dat laatste niet volgens de reglementen en dus werd Finn van de eerste naar de vijfde plaats teruggezet.  

Schandalig dat men dit een jonge tiener aandoet die op dat moment niet bezig is met een reglement dat hij geacht wordt te kennen maar niet kent.  

Thijs Wiersma werd in zijn plaats tot kampioen uitgeroepen en wordt de dagdagelijkse drager van de driekleur. Zijn reactie op de gebeurtenissen was zonder meer stuitend:

''Ik sta hier met een flink dubbel gevoel'' liet hij weten. ''Maar Finn maakte een fout, het is niet anders. Ik had liever gewonnen op een goede manier door als eerste over de streep te komen. Dat lukte niet door een foutje van mijzelf. Dan kom je als tweede over de streep. Na een uur had ik toch gewonnen. Aan de ene kant mooi, maar je mist het moment dat je zelf als eerste over de streep komt. Ik kwam hier naartoe om te winnen. Dat lukte net niet en toch wel. Dat is mooi en ook weer niet. Ik mag er blij mee zijn en ik ga de trui toch wel met trots dragen.''

Ook hij moest zich schamen met die misplaatste reactie. Ik hoop dat Wiersma steeds en overal wordt nagewezen als de kampioen van de jury en Bastiaansen als de ware kampioen. Ik hoop ook dat Finn op woensdag 19 juni de mentale veerkracht heeft om zich te revancheren op het NK tijdrijden in Steenbergen.

Indien men mijn kleinzoon aandeed wat men Finn Bastiaansen lapte dan had ik niet ingestaan voor mijn daden, welke nare gevolgen daar voor mij ook aan hadden vastgezeten. Op zo’n momenten is het een onweerstaanbare drang om het recht in eigen handen te nemen. De betrokken juryleden wens ik een aanslepende serie slapeloze nachten toe. 

zaterdag 15 juni 2024

Romsée-Stavelot-Romsée 

doorbreekt het examenreces en 

beïnvloedt de Rankings 2024

 



De examens gaan op hun terminus af zodat het wielrennen voor tieners verder op een laag pitje brandt dat weliswaar aangeblazen door Romsée-Stavelot-Romsée. Een beetje blasfemisch toch om zo’n mooie koers in deze periode te organiseren. De bezetting kon derhalve aanzienlijk beter met niettemin delegaties van Dakwerken Crabbé - Dstny (aangevoerd door Jenthe Verstraete), Acrog-Tormans (aangevoerd door Jasper Schoofs), Cannibal B Victorious (met Leander De Gendt en Mathis De Waele), … De andere nièt geringschatte deelnemers mogen verrassen door deze sterke blokken de zegepas af te snijden.

Regionaal kunnen de tieners enkel in Oost- en West-Vlaanderen terecht: de junioren op zaterdag in Stekene / op zondag in Passendale en in Wetteren-ten-Ede ; de nieuwelingen op zaterdag in Stekene en in Wetteren-ten-Ede / op zondag in Passendale. 

 

Dit zijn alvast de tussenstanden van mijn Rankings 2024 …

JUNIOREN
396TAILLIEU AldoAir College - B-Concept
380SCHOOFS JasperAcrog-Tormans Balen BC
280VAN STRIJTHEM MatijsVan Moer CT
253KEPPENS CedricAvia-Rudyco CT
194VANSLEMBROUCK CorneelAvia-Rudyco
193VAN DEN BROEK AxelAcrog-Tormans Balen BC
179VERSTRAETE JentheDakwerken Crabbé-Dstny
145BOUSSEMAERE LouicDecathlon - AG2R La Mondiale
134HERMANS CasDakwerken Crabbé-Dstny
130GEERINCK SeppeDakwerken Crabbé-Dstny
130VAN GILS LucasTeam Kempen
125CLAISSE EdouardDakwerken Crabbé-Dstny
124AERNOUTS NicolasAvia-Rudyco CT
115VAN DEN MEERSSCHE LommeAvia-Rudyco
110SCHELDEMAN XanderDecathlon - AG2R La Mondiale
91BODEN RuneAvia-Rudyco CT
90DE CLERCQ MathijsDakwerken Crabbé-Dstny
84DE BOCK AlessAcrog-Tormans Balen BC
84VANHUFFEL MatteoOnder Ons Parike
81VAN KERCKHOVE MatisseDakwerken Crabbé-Dstny
78DE PAEPE ThorGaverzicht - Be Okay
75HUYSMANS NolanCannibal B Victorious
75VERBRUGGE JasperAcrog-Tormans Balen BC
70DEKIEN MielAir College - B-Concept
69VAN MEENEN DriesVan Moer CT
66D'HOLLANDER LarsAvia-Rudyco CT
65DE ROOVERE LennDakwerken Crabbé-Dstny
65DE ZUTTER ToonVan Moer CT
65VAN DAMME ThibautTeam Grenke - Auto Eder
65VANDEN EYNDE MatsAcrog-Tormans Balen BC
63WEYTS LouisVan Moer CT
61DUMORTIER CyprienSprint 2000 Charleroi
58CHRISTIAENS JasperCannibal B Victorious
54BOSMANS WoutAcrog-Tormans Balen BC
53DE GENDT LeanderCannibal B Victorious
52STROEYKENS SeppeOlympia Tienen
50VAN BOTERDAEL MatizOnder Ons Parike
49CRAPS StanAcrog-Tormans Balen BC
49VERLEYSEN ThorAvia-Rudyco
48HEMERYCK WoutJonge Renners Roeselare
48VAN AERSCHOT BrendGMS CT Glabbeek
47FEYAERTS ThorDakwerken Crabbé-Dstny
47JANNES TristanAcrog-Tormans Balen BC
47WILLEMS WarreOnder Ons Parike
45DELIER FlorianSprint 2000 Charleroi
44VANDEN WIJNGAERT MatteoDakwerken Crabbé-Dstny
43MICHIELSEN ThorAvia-Rudyco
41BAUWENS SiebeIsorex CT
41VAN DYCK JarneDakwerken Crabbé-Dstny
40MUYS QuintenDakwerken Crabbé-Dstny
40SONCK AxlOnder Ons Parike
40VANDERSTEENE LeanderGaverzicht - Be Okay
40WUYTS ArnoOlympia Tienen

NIEUWELINGEN
380JORIS JinzeAcrog-Tormans Balen BC
268COTTIGNIES KyanoAcrog-Tormans Balen BC
261DE VALCK SuneVan Moer CT
251KEPPENS MauroIsorex CT
217SIEGERS EmilDakwerken Crabbé - Dstny
190WILLEMS SanderAcrog-Tormans Balen BC
178DE SMET VicAvia-Rudyco CT
152VERVOORT YasuIsorex CT
145BOGAERT MatthiasIsorex CT
144VAN DEN BERGHE DylanAvia-Rudyco CT
127DELIMONT ArnaudOlympia Tienen
124PETILLON ValentinPierre & Sol - OG Cycles
121VANDENBULCKE BasAcrog-Tormans Balen BC
97WILMSEN DaanTeam Kempen
95MESSELY RenéGaverzicht - Be Okay
84KIMPE IanAvia-Rudyco CT
82LADRIERE NolanPierre & Sol - OG Cycles
80APPELTANTS FlorenGMS CT Glabbeek
80DE NUL GielAvia-Rudyco
76FLAJS TobiasIsorex CT
74VAN KERCKHOVE SeffDakwerken Crabbé-Dstny
68EVERAERT LennertVan Moer CT
67OLIVIERS SiebeDakwerken Crabbé-Dstny
60SPRANGERS SeppeAcrog-Tormans Balen BC
58KIMPE WiebeSport & Steun Leopoldsburg
58VANAELST MateoIsorex CT
57DECAESTECKER AkselNoordzeemeeuw
55DAVID Thur-EmielGaverzicht - Be Okay
52VAN STEELANDT WolfHoutland-Westkust
48VERDONCK ThomasAcrog-Tormans Balen BC
48VYDT JulesVan Moer CT
47GRIJP TibeAcrog-Tormans Balen BC
42VANDENHEEDE MathisIsorex CT
42VERNAILLEN StanOnder Ons Parike
41VAN MIERT NoahAvia-Rudyco CT
40VERGALLE TilleAvia-Rudyco CT
39VAN DER VOORT SimonTeam Kempen
39VANDERWEGEN QuintenGMS CT Glabbeek
37PEETERS EmielDijlespurters Mechelen
37VANSWEEVELT SanderGMS CT Glabbeek
37WARRANT ThibautDakwerken Crabbé-Dstny
35ARIFI RayaneR.EV Cycling Team
35DE WAELE MathisOnder Ons Parike
35DESSART SachaSprint 2000 Charleroi
35LIPPENS BrentStarbikes - Vistabuild
34LAMBERT CédricAcrog-Tormans Balen BC
33VAN GIJSEL CedricVan Moer CT
32MADDELEIN MelvinIsorex CT
32MAESSCHALCK RobbeAvia-Rudyco
31CALLEWAERT JaronJonge Renners Roeselare
31GOOSSENS ZjefVan Moer CT
29MEULEMEESTER JonasNoordzeemeeuw
29OSSIEUR LoïcIsorex CT