zaterdag 14 augustus 2021

Tijdrijden is géén bijvak maar een veelbepalend hoofdvak

 

Het fenomeen Auke

 

Haar mannetje staan tussen de jongens. Auke (de mooie dochter van ex-renner Wesley) De Buysser uit Knesselare doet al meer dan dat vanaf het moment dat ze in 2019 begon bij de aspiranten. 

In 2019 was zij gewoon overweldigend: zes overwinningen en dubbel zoveel andere top vijf noteringen!

In het gebalde seizoen 2020 bleef het bij zesmaal top vijf zonder overwinningen mét de jongens maar dit jaar is Auke helemaal terug met al zeven keer top vijf waarvan de laatste twee overwinningen. En het waren niet de minsten die zij in Bellegem en Westkerke achter zich hield maar wel onder anderen Zeno Durie, de imponerende kampioen van België tijdrijden in Koksijde, waar hij een onwaarschijnlijk gemiddelde van ruim 43 km. per uur neerzette.

Tijdrijden, het hoge woord is eruit en klinkt Auke niet onverdeeld als mooie muziek in de oren. Het lijkt wel of zij het aanziet als een vervélend tussendoortje. Dat mag ze niet doen. Tijdrijden is geen bij- maar een hoofdvak dat het intrinsieke talent in kaart brengt. Zowel bij de 12- als de 13-jarigen moest zij het afleggen tegen Noor Vandendijck. In oktober 2020 liep het verschil in Saint-Ghislain (té) hoog op: over de 3,1 km. deed zij 14”520 meer dan Noor. 

Het moet haar meer tussen de oren dan in de benen zitten. In Hoogstraten zal zij dus veel beter doen. Vooral door het gevecht met zichzelf kan zij nòg béter worden dan ze al is. Die knop omdraaien dus, yes she can, en verder: ook als nieuwelinge zoveel mogelijk met de jongens koersen zodat zij één van de witte merels wordt die doorgroeit naar de internationale vrouwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten