donderdag 26 januari 2023

Winnen doet hij nog slechts om de … drie jaar

 

Rui Alberto Faria da COSTA 

de vergeten wereldkampioen

 

… zo werd hij al genoemd aan het begin van het seizoen 2020 na winst in de openingsrit van de Tour of Saudi Arabia. Zijn vorig succes dateerde al van bijna drie jaar geleden in dezelfde buurt, de Abu Dhabi Tour, waarin hij een dagzege in de eindoverwinning verlengde. Nu won hij de eerste manche van de Challenge Mallorca en winnen, zijn Portugese titel buiten beschouwing gelaten, was alweer van drie jaar geleden. Ook inzake ereplaatsen was het de voorbije seizoenen een mager beestje zodat men zich afvroeg wat Intermarché-Circus-Wanty in deze 36-jarige uitboller nog zag. Het eerste antwoord kwam er al meteen maar of er nog meer volgen?

 

Hoevelen zouden zich nog herinneren dat Rui Alberto Faria da Costa in Firenze 2013 wereldkampioen werd, waarbij hij de rivaliserende Joaquim Rodriguez en Alejandro Valverde alsook de pechvolle Vincenzo Nibali afhield? Het viel hem te beurt aan het einde van zijn beste seizoen met een rist ereplaatsen in de mooiste koersen opgelijst met twee dagzeges en dé eindzege in Zwitserland maar bovenal twee bergetappes (in Gap en op Le Grand Bornand) in de Tour. Een spraakmakend klassement zat daar niet aan vast wel een 27ste plaats. Om veel dichter te eindigen is hij niet bestendig genoeg want de momenten overstijgen de regelmaat. 

Rui kon het dus ook in de ééndagskoersen, waarvan hij vooral de GP de Montréal in 2011 won (twee maanden nadat hij zijn naamkaartje afgaf in de Tour op Super-Besse) en het podium haalde als derde in de Giro di Lombardia 2014 en in Liège-Bastogne-Liège 2016. 

Rui Alberto Faria da Costa is na wijlen Joaquim Agostinho de beste Portugese coureur ooit. Die kon wel een spraakmakend klassement afdwingen en dat vooral in de Tour, waarin hij pas op zijn 26ste debuteerde maar wel een dozijn keer in de top vijftien eindigde, in 1978 en 1979 werd hij zelfs derde. In de Vuelta 1974 werd hij (+11”) tweede na Jose Manuel Fuente. Hij scoorde vanaf 1970 een loepzuivere hattrick in de ronde van zijn land. 

Portugal is géén traditionele wielernatie met toch vooral ook nog deze vier:

Acacio Da Silva (vijf dagzeges in de Giro en drie in de Tour, vijfde in Liège-Bastogne-Liège 1984 en in de Giro di Lombardia 1986);

Jose Azevedo (vijfde in de Giro 2001 en in de Tour 2004);

Jose Martins (een klassementsrenner die vooral in Spanje sporadisch in de tweede rijopdook).

De jongste jaren is daar de inmiddels 24-jarige JoãAlmeida bijgekomen. Die blinkt vooral uit in de Giro, waarin hij driemaal opeenvolgend rond de top vijf zou zijn geëindigd indien hij vorig jaar omwille van een covid-besmetting niet naar huis was gestuurd. In de plaats daarvan werd hij drie maanden later vijfde in de Vuelta.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten