dinsdag 3 november 2020

 Even nobel onbekend als Tao Geoghehan Hart wàs

Hugh CARTHY

de giraffe met wie Roglic nog niet klaar is


 

Hugh Carthy zocht het aanvankelijk ver van huis, hij behaalde in Zuid-Afrika, Japan, Korea en de Verenigde Staten minstens één (dag)zege. 

Caja Rural bracht hem naar Europa, waar hij zich in 2016 waarmaakte met een dag- en de eindzege in de weliswaar schraalbezette Vuelta a Asturias. In de Vuelta, zijn eerste grote ronde, was uitrijden zijn hoogste goed

Het leverde hem een overstap naar Cannondale-Drapac op, waarvan hij niet meteen beter werd. Toch bleef Jonathan Vaughters het zien in hem en hoe terecht want Hugh scoorde in 2019 in de rittenkoersen: elfde in de Giro en winnaar van de bergprijs van de Tour de Suisse.

Daarmee verover geen wereld. Zijn eerste Tour moest daar verandering in brengen maar een nogal zware val in de openingsrit rond Nice ontredderde hem. Enkel in Orcières-Merlette (20ste) en op Puy Mary (9de) kon hij zich doorzetten. Hij verliet de Tour wel met een wassende conditie. In de kort aansluitende Vuelta nestelde hij zich op kousenvoeten in de top van de tussenstand. Dat hij dit niet aan het toeval te danken had demonstreerde hij met eclatante winst in de vijfsterrenrit naar de Alto de L’Angliru.

 

Hugh Carthy haalt net géén 18 op de BMI - schaal en zit dus met ondergewicht opgescheept, dat hem op de hoogste toppen geen parten speelt, zoals men veronderstelde voor de eerste 32 km. van de tijdrit naar Mirador de EzaroTenslotte gaf hij slechts 25” toe, amper de helft van rozetruidrager Richard Carapaz, met wie Primoz Roglic wel al klaar lijkt maar nog lang niet met Hugh Carthy. Helemaal uitgesloten is het dus niet dat Promoz Roglic in de tijdrit een Pyrrusoverwinning behaalde want wees er maar zeker van Carthy opnieuw zal uitbreken.

Hugh Carthy godbetert die tot voor deze nazomer niet bekender was dan zijn acht maanden jongere landgenoot Tao Geoghehan Hart, die out of the blue de Giro won. Zou Hugh Carthy dat huzarenstuk veertien dagen later naar de kroon kunnen steken? Hij wordt geprezen als een dankbare jongen en zal tijdens de slotdagen vooral kunnen rekenen op zijn teammate Michael Woods, die op de eerste dag van deze Vuelta zoals Hugh Carthy in de Tour: een vroege nogal zware val die hem uittelde voor een goed klassement. Dat schept een band!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten