woensdag 1 september 2021

His majesty 

Primož Roglič

 

 

De septemberse play-offs 76ste Vuelta a España: het was nog goed gekozen ook want eindelijk bracht het koersverloop wat er mocht van verwacht worden: strijd voor de dagzege en de top tien van het tijdklassement. Het was geen dag te vroeg.

 

Indien hij overeind blijft (want met hem weet je - wat dat betreft – maar nooit) dan heeft de bijna 32-jarige Primož Roglič zijn loepzuivere hattrick op vier dagen van het einde gerond. Tony Rominger (vanaf 1992) en Roberto Heras (vanaf 2003) deden het hem voor. Primoz’ derde dagzege ging daarmee gepaard en het zal zo goed als zeker niet de laatste zijn want in de aanloop naar de afsluitende tijdrit is er nog de monsterklim naar de Alto de Gamoniteiro (14,6 km. lang, gemiddeld bijna 10% stijgend met een piek van 13% in de slotkilometer). Daar kan Roglič een volgende kersop de taart plaatsen en nog één in de slottijdrit.

 

Egan Bernal was een moedige challenger die het vuur aan de lont stak op zoek naar een stek op het eindpodium. Dat liep niet goed af wat hij werd nog opgeslorpt door de eerste achtervolgers zodat hij in de tussenstand bleef steken op de zesde plaats. Een afknapper? Mag je dat beweren van een 24-jarige die weliswaar betere dagen heeft gekend als winnaar van de Tour in 2019 en van de Giro dit jaar. Zijn palmares is nu al overgeslaagd maar hij voelt het aan zichzelf verplicht om daar nog meer dan wat aan toe te voegen, misschien nog in zijn eerste Vuelta op voorwaarde dat de grote Sloveen zich een milde(re) heerser en verdeler toont.

 

Enric Mas staat nu tweede in de tussenstand, een evenaring van zijn eindpositie in 2018 bemachtigde toen in combinatie met een dagzege. Dat hoogstandje kon hij niet meer herhalen. Hij lijkt eerder een vaste waarde te worden die frequent flirt met de top vijf in de grote ronden, zo ook in de kortere rittenkoersen van de World Tour. Op zijn 26ste lijkt dat zijn hoogste goed te zullen blijven, dagzeges kunnen dat upgraden.

 

Ook Miguel Angel Lopez, Jack Haig en Guillaume Martin hebben voeling met het eindpodium maar daar zal nog behoorlijk wat werk aan zijn want de afsluitende tijdrit is in hun nadeel. In de openingstijdrit van 7,1 km. in Burgos werden ze 20ste (+21”) respectievelijk 33ste (+33”). Dat zal Santiago de Compostela een meervoud meer zijn.

 

Odd Christian Eiking werd, zoals algemeen verwacht, van zijn (ad interim) sokkel gestoten, zelfs een top tien is nu vèr weg. Zijn zeven amarillotruien zijn hem en Intermarché-Wanty-Gobert zoveel dierbaarder. De gewezen skiër werd in zijn derde lente onder Hilaire Van der Schueren nog door Covid-19 gedwarsboomd. Vier jaar geleden werd hij door Marc Madiot uit de Vuelta gesloten wegens een nachtje stappen. Nu is het aan hem om al zijn demonen definitief van zich af te schudden en duurzaam spraakmakend te zijn. Op zijn 26ste is het zeker niet te laat om aan deze Vuelta een vervolg aan te breien

Geen opmerkingen:

Een reactie posten