dinsdag 21 maart 2023

Dubbele ex-wereldkampioen 

rijdt woensdag Brugge-De Panne

 

Laurence PITHIE

dé verbazing van de elfde week

 

In de donkere schaduw van Milano-Sanremo, de Volta a Catalunya en het losbrekend Vlaams geweld lijkt er een nieuw uitheems talent te zijn opgestaan.



Laurence Pithie is de naam, een 20-jarige Nieuw-Zeelander van Groupama-FDJ, die zich vorige woensdag meldde met een achtste plaats in Nokere Koerse, die ’s anderendaags in de aanval reed in de GP de Denain, een verdiend snipperdagje nam om er het voorbije weekend weer vol tegenaan te gaan: op zaterdag tweede (na de beter uitgeruste Axel Zingle) in de Classic Loire Atlantique en op zondag ruim afgetekend winnaar van Cholet - Pays de la Loire won.Laurence Pithie landt niet out of the blue. Hij onderscheidde zich jaar na jaar in de New-Zealand Championships maar hij was (of wat had je anders gedacht?) een adept van de piste, waarop hij als junior in Brandenburg (D.) 2019 twee wereldtitels veroverde: in de madison (met Kiaan Watts) en in het omnium. 

In 2021 schakelde Pithie naar de weg, deed het meteen uitstekend in enkele Franse rittenkoersen, won de Baltic Chain Tour en werd hij bovenal derde in de GP de Wallonie.

Dit jaar mocht hij ‘eindelijk’ een tweejarig contract naamtekenen bij Groupama-FDJ, dat hem al even lang in zijn continentaal opleidingsteam had.

Woensdag maakt Laurence zijn opwachting in de Classic Brugge - De Panne en niemand zou er steil van achterover vallen indien hij dat kracht bijzet met een top 10 plaats. Daarna mag hij weer zijn Frans doosje in want in tegenstelling tot de slechts vier maanden oudere Arnaud De Lie wordt hij daarna niet verder voor de leeuwen gegooidin Wevelgem, Waregem en al zeker niet in Paris-Roubaix. 

Wie weet of Laurence Pithie uitgroeit tot de beste Nieuw-Zeelandse coureur ooit in overtreffende navolging van (in orde van prestaties) George Bennett, Gregory Henderson, Julian Dean, Patrick Bevin, Hayden Roulston, Paul Jesson, Nathan Dahlberg, Jesse Sergent,  Eric McKenzie, Christopher Jenner, Jack Bauer, Stephen Swart, Bruce Biddle, …

Geen opmerkingen:

Een reactie posten