dinsdag 20 juni 2023

J-P De Vlieger heeft zich in Het Nieuwsblad niet nauw-gezet van zijn wereldvreemde taak gekweten want …

 

De unieke hoogbloei van de VLAAMSE wielerjeugd slechts halvelings geïnventariseerd


... desalniettemin een interessante dubbele bladzijde

 

Het was een aangekondigde kroniek dat Het Nieuwsblad inzake het verbannen van het jeugdwielrennen op de regionale bladzijden in de triestige voetsporen van Het Laatste Nieuws zou treden. Intussen is het zover dat nationaal voedbol en zelfs het bàskit die ruimte hebben ingenomen. Desavoueren die kranten, desavoueren!

 

Het heeft er Jan-Pieter De Vlieger niet van weerhouden om uit de ivoren (redactie)toren neer te dalen en zijn licht te laten schijnen op de hoogbloei van het Vlaamse jeugdwielrennen. Hij heeft dat onbevoegd gedaan, was beter te rade gegaan bij de noeste maar inmiddels gedecimeerde regionale medewerkers die het jeugdwielrennen wèl op de voet volgen.

 

Aartsmoeilijk was het overigens niet om uit de beloften (in alfabetische orde) Tijl De Decker (al maakt één zwaluw in Roubaix zijn lente niet), Jasper Dejaegher, Gil Gelders, Gianluca Pollefliet, Warre Vangheluwe en Jonathan Vervenne als sterkhouders te distilleren. Benieuwd of ze in 2024 met hun allen een volle kans als contractrenner vewerven zoals reeds Alec Segaert voorspelbaar te beurt viel.

 

De Vlieger krijgt het al een stuk moeilijker wanneer hij de junioreslichting fileert. Hij houdt het vooral bij Sente Sentjens en bovenal Jarno Widar, de onmiskenbare voortrekkers van het bouwjaar 2005.

Minder plaats en ruimte heeft hij over voor (in alfabetische orde) … 

 

Steffen De Schuyteneer (3de in Kuurne, winnaar wegrit Guido Reybrouck Classic en van de André Noyelle, 8ste in Roubaix, podium op het BK tijdrijden, …). Hij verkeert de jongste weken (al of niet bewust) in mindere doen en is op slag vergeten door de accidentele ‘waarnemers’ van het jeugdwielrennen. In de tweede seizoenshelft zullen ze Steffen moeilijk over het hoofd kunnen zien. 

 

Milan Donie hinkt inzake kwantiteit van blote uitslagen wat achterop (toch 10de Gipuzkoa Klasika en 3de in zowel LBL als de Classique des Alpes). Hij moest van ver terugkomen nadat hij vorig jaar voor dood werd opgeraapt tijdens de koninginnenrit van Aubel-Thimister-Stavelot en gedurende twee dagen in een coma gehouden. Ook ‘niet onbelangrijk’: tijdens de klimtest van de wielerbond op de Ballon d’Alsace deed hij over de 9 km. liefst 23” minder dan indertijd Remco Evenepoel. Een momentopname, niets meer / niets minder, maar één die je maar beter niet versmaadt.

Niels Driesen opende met een zege in Vollezele (135 dln.) waarna een recital van ereplaatsen: 14de in La Bernaudeau (Fr.), 6de in La Pévèle Classics (Fr.), 5de in Paris-Roubaix, 6de in de Eroica (een loodzware Italiaanse tweedaagse), 4de in de Ronde van Vlaanderen en in het BK (2de) was hij met Mauro Cuylits de enige die de losgeslagen Jarno Widar kon volgen.

Duarte Marivoet Scholiers (deel uitmakend van Auto Eder, de satellietploeg van Bora-Hansgrohe) is, mede door een kwakkelende gezondheid, vooralsnog niet aan zijn beste seizoen bezig. Toch werd hij aan 47,17 km./u. in Waregem BK tijdrijden, daarbij Jasper Schoofs afhoudend, en verder 8ste in de Cottbuser Etappenfahrt (D.) en 7de in de Classique des Alpes. Wacht maar tot de zomervakantie, dan zul je wat meemaken! 

 

Tars Poelvoorde is de minst verwachte van dit gezelschap. Zijn papa Ronny had hem bij mij getipt en wanneer die iets beweert, kun je maar beter luisteren. Tars sloeg een eerste keer toe in de Ster van Zuid-Limburg, haalde het podium van de Bob Jungels, won op imponerende wijze het West-Vlaamse PK, monopoliseerde (zowaar tijdens het weekend van het BK) de Tour de l’Eure (Fr.) en demonstreerde ook in de Arend van Rekkem. Als neo-belofte is hij nu al goed terechtgekomen.   

 

Jasper Schoofs doet het als eerstejaars uitstekend, zelfs grensoverschrijdend: 4de in zowel La Pévèle Classics (Fr.)  als in de Gipuzkoa Klasika (Sp.), waarmee hij zijn veelzijdigheid onderstreept.


In het BK tijdrijden kon hij Duarte Marivoet Scholiers tot op 5” benaderen en blijft hij op dit onderdeel de beste van het bouwjaar 2006. 

 

 Lars VANDEN HEEDE, zeker niet de minste uit een bijzonder getalenteerde junioreslichting, hier op weg naar de zege in de nationale tijdrit van Poperinge. 

Lars Vanden Heede, een grijze mus bij de nieuwelingen, zette reeds als neo-junior fikse stappen. Als tweedejaars heeft hij die lijn krachtig doorgetrokken: 6de in Kuurne, 2de in Nokere Koerse en in de Guido Reybrouck Classic, primus in de nationale tijdrit van Poperinge, 5de in de E3 Harelbeke, 4de in het BL tijdrijden en in de Bob Jungels, … champion FCWB, 8ste Trophée Centre Morbihan (3de in de tijdrit) en 6de in het BK in Brasschaat.  

 

Last but not least is er Victor Vaneeckhoutte, wiens uitslagengeheel een vertekend beeld weergeeft. Indien hij niet zo altruïstisch was geweest en minder tegenslag had gekend dan zou het beduidend meer zijn geweest dan vooral 2de in Liège-Bastogne-Liège en in het championnat FCWB. Eén en ander werd mooi opgelijst door een fraaie dagzege in de Saarland Trofeo (D.).

 

De Schuyteneer, Donie, Driesen, Marivoet Scholiers, Poelvoorde, Schoofs, Vaneeckhoutte droegen er ook toe bij dat Sentjens en Widar hun limieten almaar verder voor zich uitschuiven.

 

Ook de tweede rij bevat aardig wat kwaliteit, die zich misschien al vanaf de zomervakantie profileert. Nog verder kijkend merk ik aan de einder ene Thibaut Van Damme op, de absolute heerser bij de nieuwelingen voor wie er nog te weinig referentiepunten zijn om hem nu al juist in te schatten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten