maandag 19 juni 2023


Met Remco én … Cian zit het ook voor de klassementen goed

 

Sedert zijn triomf in de Vuelta heeft Remco nog slechts één rittenkoers gewonnen, de UAE Tour. In de overige waren één of meer anderen de betere: in de Vuelta a San Juan (Arg.) werd hij pas zevende, in de Volta a Catalunya tweede na de verwoede aanklamper Primož Roglič en in de Tour de Suisse derde na Mattias Skjelmose en Juan Ayuso

Opmerkelijk: het waren, mede door tegenzittende omstandigheden, eervolle nederlagen die hij ootmoedig aanvaardde. Tussendoor biste hij in Liège-Bastogne-Liège maar moest hij de Giro d’Italia, na twee gewonnen tijdritten die de pole position in de tussenstand opleverden, wegens Cocid-19 verlaten. Daardoor kreeg zijn programma 2023 een andere structuur met na de beide BK’s van deze week enkel nog ééndagskoersen: de Clasica San Sebastian, de beide WK’s en last but not least de Giro di Lombardia. Men probeert de toegangsdeur van de Vuelta voor hem alsnog op een kier te zetten maar ik denk dat vergeefse moeite zal zijn. 

Of hij zich in 2024 wil revancheren op die vermadelijde Giro dan wel zijn debuut in de Tour maakt, is momenteel nog minder aan de orde. Nog een volgehouden verblijdende vaststelling: Remco, die inderdaad geen robot is, incasseert nu en dan een ferme tik maar stort nooit in. 

Remco in Gavere op weg naar de Belgische titel tijdrijden 2022.

Er zal sowieso nog aardig wat toegevoegd worden aan wat er al was zodat men opnieuw van een campagne grand cru zal kunnen gewagen. Het dozijn van gewonnen rittenkoersen zal dit jaar niet meer gerond worden, in een ideale wereld zou dat in de Giro gebeurd zijn. Dat was allesbehalve helemaal uitgesloten en in het mindere geval was het een dichte ereplaats geweest.

De ééndagskoersen hinken niet achterop met vooral twee keer San Sebastian en Liège-Bastogne-Liège en bovenal het WK in Wollongong.

Voor vele belegen toppers is dat een voldragen palmares waarmee je als 35-plusser de bladzijde voldaan kunt omslaan. Remco bevindt zich nog een dozijn campagnes van die deadline. Ik zou het nog graag meemaken waar zijn rijke vloot in 2035 aanmeert


Tijdrijden is niet bepaald Cians cup of tea maar hij boekt aardig wat progressie.


Van een lichter kaliber dan Evenepoel is de drie jaar jongere Cian Uijtdebroeks, de winnaar van de Tour de l’Avenir 2022 die na de Volta a Catalunya (9de) en de Tour de Romandie (6de) in de Tour de Suisse (7de) dit seizoen al aan zijn derde eindtoptien in een 2.UWT toe was. Géén beeldenstormer à la Remco maar het staat vast dat ook hij op termijn eveneens zal uithalen. De Vuelta is zijn volgende target en in al zijn bescheidenheid zal hij blij voldaan zijn met enkele knappe daguitslagen en een top 20 in het eindklassement. Uiteraard mag het altijd iets meer zijn. Cian kan zichzelf nooit teleurstellen, enkel maar verrassen en dat zeker op de hoogtemeters. In het tijdrijden is hij duidelijk de mindere en dat zal komende donderdag weer overduidelijk blijken in het BK van Herzele. Remco start er als titelverdediger en torenhoge favoriet. Cian zal tevreden zijn indien hij zijn vijftiende plaats van vorig jaar (met ruim vier minuten meer dan Remco) wat oplijst. Zijn afsluitende tijdrit in Zwitserland was meer dan behoorlijk: 22ste met slechts 1’16” meer dan Juan Ayuso, waardoor hij in het eindklassement nog een plaatsje won. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten