vrijdag 4 augustus 2023

Terwijl hij verwacht werd op het BK in Hoogstraten …

 

Edouard CLAISSE haalde straffe toeren uit in de Tour de l’Ain!

 

 

Henegouwer Edouard Claisse (uit Vaudignies nabij Chièvres) heeft afgelopen weekend een knalprestatie neergezet in de Tour de l’Ain (Fr.), waarin hij de tweede en de derde etappe won nadat hij het in de openingsrit van ruim 81 km. nog had moeten afleggen tegen de kwikzilveren Canadees Ashlin Barry, geen onbekende in Vlaanderen als winnaar in Brakel-Elst (2’42” voorsprong), Sint-Maria-Lierde (1’30 voorsprong) en Voortkapel (‘slechts’ 20” boni). In het naTourse Roeselare  werd hij tweede na zijn Amerikaanse kompaan Peyton Burckell en vòòr Joran Verbrugge. Claisse werd sowieso ook eindwinnaar, met de tijd en op punten.




Barry eindigde als tweede hoewel hij, in schril contract met Claisse, terugvallen op een sterk EF-Onto (onderdeel van de piramide van Education First - EasyPost), geleid door George Hincapie waarin diens zoon Enzo (6de), William Barnett (3de), Peyton Burckell (4de) en Ethan Morris. EF-Onto  won afgetekend het ploegenklassement.


Edouard is al het hele seizoen uitstekend bezig. Hij behaalde in eigen land een tiental overwinningen (waaronder het FCWB-kampioenschap en de Ardennenkoers in Herbeumont) en waardevolle ereplaatsen (5de in het BK tijdrijden, 2de in de Ronde de Mouscron, 5de in de GP Francis Verborg - Vezin), zo ook in het buitenland (winst in de GP du Mont Noir - Saint Jans Cappel, 6de in Critérium Européen de Luxembourg).

Hij realiseerde zijn Frans hoogstandje tijdens het weekend van het BK. Hij en zijn Wanty-maats (Sacha Amorison, Hugo Decroos, Robin Schirrmeister, Arthur Vanassche) waren niet de enige Walen die in Hoogstraten ontbraken. Ook SCV Marchovelette (Lucien Dandoit, Mattis De Wachter, Felix Faems, Augustin Maeck, Joran Verbrugghe) en Vélo Club Ardennes (Camille Caillet, Colyn Colson, Maël Darimont, Rémi Faisschen, Gaspard Kets) kregen toelating om tijdens de slotdagen van juli in de regio Auvergne-Rhône-Alpes te koersen.


Die faciliteit is Edouard Claisse van harte gegund maar het mag verwondering wekken want de junioren van Dakwerken Crabbé - CC Chevigny kregen tijdens het weekend van 13-14 mei geen toelating om aan de Tour de Gironde (2.1) deel te nemen omdat op zondag in Escanafles le Championnat FCWB werd betwist. De disciplen van Jo Van Gossum maakten dan maar van de nood een deugd en bezetten in Escanafles het volledige podium in met Lars Vanden Heede, Victor Vaneeckhoutte en Nio Vandevorst. Juist alle drie volbloed Vlamingen die door hun keuze voor een Waalse club gehouden zijn aan dit kampioenschap deel te nemen. Nog zes andere geel-zwarten parkeerden in de top tien. De authentieke Waalse coureurs moeten dat allesbehalve leuk hebben gevonden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten