woensdag 6 mei 2020

De (allicht nog steeds niet) definitieve corona-kalender maakte er niet het beste van

Uiteraard is hij lang niet ‘volmaakt’, de al of niet definitieve corona-kalender, of wat had u anders verwacht? Laten wij evenwel duimen voor een zwoele nazomer/herfst die het professionele wielrennen van de palliatieve afgrond redt en met temperaturen die het virus in bedwang houden. 
Alles kan beter maar dat gold ook voor de ‘traditionele’ kalender.
Laten we even naïef zijn en hopen dat de nood een deugd wordt met verrassende ontwikkelingen die men kan meenemen naar de toekomst.
Stuitend is natuurlijk wel dat de drie grote ronden niet tot inleveren te bewegen waren en halsstarrig blijven vasthouden aan hun drie weken waarin ze éénentwintig keer van ‘geld naar geld’ rijden. Dat de Vuelta ‘slechts’ achttien dagen telt, is uitsluitend te wijten aan het schrappen van het Nederlandse intro (Utrecht, ’s Hertogenbosch en Breda). 
De korte rittenkoersen als het Critérium du Dauphiné en de BinckBank Tour waren wel bereid of werden ertoe gedwongen om in te korten.
Even bizar als misplaatst is het dat men het Canadees tweeluik en de Tour of Guangxi aan de andere kant van de wereld handhaaft. De World Tour Teams zouden zich ‘en bloc’ tegen Canada en China kunnen verzetten. Zouden kunnen, dubbel voorwaardelijk dus. Binnen een logisch denken zou men het Canadees tweeluik kunnen vervangen door een Duits duet want de Eschborn-Frankfurt en de Cyclassics Hamburg dienen nog ingepast te worden. Ook de Tour de Pologne (van 5 tot en met 9 augustus tussen de Strade Bianche en Milano-Sanremo, die laatste zelfs overlappend) is er teveel aan. Daar had men de ingekorte versie van Tirren-Adriateco moeten tussen plaatsen, dat zou tweemaal logistieke moeite bespaard hebben.
Dat de ééndagswedstrijden en de grote ronden mekaars paden kruisen was onvermijdelijk maar de respectieve deelnemersvelden liepen ook tijdens de lente uiteen. La Flèche Wallonne, de Amstel Gold Race en Liège-Bastogne-Liège (waarop de klassementsrenners tuk zijn) zullen meer ‘last’ hebben van de halsstarrige Giro dan de Slag om Vlaanderen en Roubaix van de Vuelta. 
De afsluitende Il Lombardia wordt minder het kneusje dan de vorige jaren want de deelnemers aan de Giro zullen tijdens de week daartussen misschien ook aan de slag kunnen in de Tre Valli Varesini, Milano-Torino en/of de Gran Piemonte als die al doorgaan tenminste.
En dan de wereldkampioenschappen in Martigny (Zwits.). Er is nog steeds geen expliciete duidelijkheid of de individuele tijdrit samenvalt met de slotdag van de Tour of op woensdag 23 september doorgang vindt. Ik blijf vrezen dat de waanzin van de mixed relay de bovenhand haalt. In dat geval mag het vraagteken achter het begrip 'Union Cyclist Idiots' door een drievoudig uitroepteken vervangen worden.   
Laten we bovenal enkele slagen om de arm houden want hoe de UCI ook wikt, het zal tenslotte corona zijn dat beschikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten