woensdag 13 mei 2020

Zo hoor je het ook eens van een ander ...

Paolo Bettini 
over de almacht van de Tour 
en de absurde corona-kalender

Sollicitatie om opvolger te worden van Gianni Bugno binnen de C(yclistes) P(rofessionels) A(ssociés) ?

In een interview met ‘Het Laatste Nieuws’ laakt Paolo Bettini, toch niet de eerste beste, de hertekende wielerkalender waarin de Tour (29 augustus à 20 september) een volgens hem stuitende voorkeursbehandeling geniet. De UCI danst naar de pijpen van de Amaury Sport Organisation en draagt er zo toe bij om de andere organisatoren voor schut te zetten
 “Dit kan zomaar omdat de organisatoren van de Tour dezelfde zijn als die van de Vuelta”, aldus Bettini. “Die moest drie etappes schrappen om ruimte te scheppen op de kalender ten bate vande Tour.” 
Paolo meent dat het de plicht is van de UCI is álle koersen te koesteren als een brede en een duurzame investering in zijn sport, maar het kan hen kennelijk weinig schelen want er is veel te weinig respect voor die organisaties.
Bettini weerlegt niet dat de Tour voor de sponsors de belangrijkste wedstrijd van het seizoen is maar ook de andere koersen dragen hun steentje bij tot het floreren van deze mooie sport, maar néén vooral de Tour geniet faciliteiten die de andere organisaties ontzegd worden. De UCI had honderd dagen om de vijf monumenten en de drie grote ronden alsnog te laten doorgaan, maar wat doet hij? De Tour alle ruimte geven ten koste van andere topkoersen die zelfs aan overlappen toe zijn zoals vooral de Giro tijdens dewelke àlle klassiekers worden gereden en die ook nog gedurende zes dagen cumuleert met de Vuelta, die andere melkkoe van de ASO. Een regelrechte schande, inderdaad. Eén en ander brengt met zich dat er op honderd dagen honderd en drie keer gekoerst wordt terwijl een renner van een World Tour Team in een normaal jaar gemiddeld zestig keer opdraaft tussen januari en oktober. Nu moet hij dat ruim veertig keer in drie maanden. Bettini hoopt dat ze dit allemaal gezond overleven.
Mooi geformuleerd en dat ontlokt de gedachte of Paolo Bettini niet de ideale opvolger zou kunnen zijn van Gianni Bugno als voorzitter van de C(yclistes) P(rofessionels) A(ssociés). In die hoedanigheid zou hij de daad bij het woord kunnen voegen en de luis in de pels worden van de al te passief toekijkende Union Cycliste Internationale.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten