zondag 10 mei 2020

En volgend jaar de Ronde van de Maan?

Likt de gulzige UCI-beer om het smeer
de WK-kandeleer?

Martigny zou als locatie van de wereldkampioenschappen (20 - 27 september) in het gedrang zijn want de Zwitserse overheid wil enkel evenementen met maximaal 5.000 toeschouwers toelaten. Een buitenkans om de overladen kalender wat te verluchten en van de nood een deugd te maken maar néén, de UCI wil dat het kampioenschap van de wereld van één namiddag onder elk beding doorgang vindt. Daartoe zijn ze zelfs bereid om uit te wijken naar het Midden-Oosten, waar zowel Oman, de United Arab Emirates als Qatar kandidaat zijn. Krijgen we dan een copy past van Qatar 2016 in een winderige zandbak die de kas van de UCI spijsde, maar sportief gezien een flop van jewelste was met de verzengende hitte als een brandende doorn in het oog. “Mààr”, sust de UCI, “in november is de hitte er een stuk draaglijker.” En dus moet het kunnen al was het maar om de (sic) zieltogende kas van de UCI te reanimeren na de mislopen inkomsten van de uitgestelde Olympiade in Tokio. Indien het WK naar november en het Midden-Oosten zou verhuizen dan zou Paris-Roubaix de vrijgekomen WK-zondag 27 september innemen. 
Zal men dat de renners na een korte overkilled nazomer/herfst nog durven aandoen? Hallo internationale rennersvakbond C(yclistes) P(rofessionels) A(ssociés)? Hun voorzitter Gianni Bugno werd evenwel eind april, geveld door stress, in een Romeins ziekenhuis opgenomen. Is ‘de hagedis’ inmiddels vervangen door iemand die even ‘doortastend’ de belangen van zijn leden verdedigt? Néén?! Dan kan het circus na het WK in het Midden-Oosten meteen doorvliegen naar China voor de Tour of Guangxi. Of zouden die twee exotische pleisterplaatsen mekaar overlappen? 
Indien men dat allemaal klakloos aanvaard wordt dan wenkt er vanaf 2021 misschien een Ronde van de Maan (maar dan enkel ’s nachts).

Toch zou de UCI de wereldkampioenshcappen nog het liefst van al, zoals voorzien, in zijn Zwitserse voortuin organiseren. Dat zou ik persoonlijk toejuichen want het biedt een droomparcours dat waardige winnaars zal opleveren. Omtrent deze wereldkampioenschappen is er evenwel nog steeds geen duidelijkheid of het WK tijdrijden nu op zondag 20 dan wel op woensdag 23 september wordt georganiseerd.

Ook de Europese kampioenschappen (9 - 13 september) wil men alsnog behouden. Trente (It.) claimde uitstel naar 2021. De UCI pakt uit met een Frans alternatief want de Bretagne Classic - Ouest-France wil er zijn datum éénmalig voor afstaan. De UCI, met zijn Franse praeses David Lappartient, kijkt aan de vooravond van de Tour geamuseerd (= duim wrijvend tegen wijsvinger) toe want een opkikker voor de ‘geteisterde’ spaarkas. Die Europese titels zijn ondraaglijk licht. Velen zijn al vergeten dat Remco Evenepoel vorig jaar de titel in het tijdrijden behaalde.

Indien bovenstaande wijzigingen zich inderdaad voltrekken dan kan de Giro een week vroeger beginnen en daardoor die in de slotweek niet langer cumulerend met de eerste week van de Vuelta. Wat daarvan het voordeel is, is mij niet helemaal duidelijk maar dat zal aan mij liggen zeker?!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten