maandag 11 mei 2020

In de ‘Krant van West-Vlaanderen’

All time - palmares ranking 
West-Vlaamse top 100

In de recente editie van de ’Krant van West-Vlaanderen’ werden twee volle bladzijden besteed aan mijn all time - palmares ranking van het internationale wielrennen.

Tom Vandenbussche maakte er een West-Vlaamse versie van en destilleerde uit mijn top 3597 een West-Vlaamse top 100. Volgens mijn berekening heeft Freddy Maertens (29ste in het algemeen) het meest uitpuilende palmares. Dat betekent nièt dat hij een betere coureur was dan de net onder hem geklasseerde Briek Schotte, Cyrille Van Hauwaert, Johan Museeuw, … want het is géén best off maar een palmares - ranking op basis van resultaten niet van kwaliteiten (want die zijn - zeker in uiteenlopende tijdvakken - niet af te meten).

Gaston Rebry en Jef Planckaert werden in die top 100 helaas over het hoofd gezien: ze hebben wel degelijk recht op een zevende respectievelijk vijftiende plaats.
Tom Vandenbussche had speciale aandacht voor Germain Derycke, de 140ste in het algemeen en tiende West-Vlaming. Mentie onderscheidt zich van de anderen omdat hij vier van de vijf monumentale klassiekers won (enkel de Giro di Lombardia ontsnapte hem) en bovendien vice-wereldkampioen werd in Lugano 1953 na een buitensporige Fausto Coppi.

Uit één en ander spreekt hoe een piepklein land groot kan zijn en een deelstaat nòg groter want Vlaanderen vertegenwoordigt 85% van het Belgische marktaandeel en waarin een aanzienlijke West-Vlaamse inbreng.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten