vrijdag 29 juli 2022

EYOF-vagevuur in de tijd-, hemel in de wegrit

DE BOCK - KEPPENS - SCHOOFS 

Het nieuwste Vlaamse inspirerende triumviraat

 

De Pool Patryk Goszcurny won op woensdag aan bijna 47 km./u. de korte (8,4 km.) tijdrit van het European Youth Olympic Festival.

De Vlaamse vertegenwoordigers  kwamen er in Banská Bystrica (Slovakije) niet aan te pas: Jasper Schoofs werd 17de (+30”), Aless De Bock 27ste (+38”) en Cedric Keppens 34ste (+44”) maar mochten ruim verzachtende omstandigheden inroepen. 

Dat dit geen gratuite uitvluchten waren, bleek twee dagen later in de lastige wegrit die ze helemaal naar hun pedalen zetten: Cedric won, Jasper werd 4de en Aless (in een dienende rol) 24ste.

De grote ronde met een klim van 4 km., gevolgd door een lange (bijtrap)afdaling, een vlakke strook waarna een venijnige slotklim zorgde tweemaal voor een rigoureuze schifting. De drie Vlamingen behoorden tot de 25 survivors en het beste moest nog komen.


Cedric KEPPENS won in Banská Bystrica (Slovakije) de wegrit van het
European Youth Olympic Festival.

De Italiaan Ivan Toselli voerde de forcing op 5 km. van de finish. Hij leek gewonnen spel te hebben maar dat was zonder de waard - Aless De Bock gerekend. Die zette zich schrap en de koploper mocht inpakken. Met hun 20 ijlden ze naar de finish, waar Patryk Goszcurny, met zijn landgenoot Michal Strzelecki in steun, een winnend bisnummer leek op te voeren. Cedric Keppens had zijn ultieme inspanning beter getimed en ging pas op 220 meter vol aan. De Zwitser Cedric Graf volgde zijn move en deed dat iets te fysiek. Cedric bleef, zoals het een costaud belieft, overeind en passeerde de beide Polen. Jasper Schoofs overstak Graf voor de vierde plaats.

Keppens - Schoofs - De Bock kan de kerstening zijn van een volgend Vlaams trekkend triumviraat. Ambitieuze tieners kunnen zich aan hen spiegelen om mooie stappen te zetten met het tijdrijden als een werkpunt waartoe ze bereid zijn. Tegen de klok waren niet enkel de anti-omstandigheden die hen parten speelden, ze schoten ook tekort maar dat is geeneens erg.

Jasper, die in de driekleur de tijdrit van de Course de la Paix won, kreeg logisch de faciliteit van de droogste omstandigheden en haalde eruit wat erin zat: een 17de plaats op 30” van de winnaar maar op amper 9 tellen van de zesde, een kwestie van details dus. 

Aless is een diesel die pas over langere afstanden zijn beste rendement haalt. Hij bleef steken op de 27ste plaats met 8” meer dan Jasper. 

Cedric is geen die hard van het tijdrijden en zijn wedervaren in Slovakije zal dat niet meteen veranderen: starten in de stortregen, er toch het beste van maken met de besttijd van de 15 eerste starters maar daarna overspoeld worden door de veertig volgende die een veiliger of zelfs helemaal droog wegdek onder de wielen kregen. Cedric verkiest een één tegen allen boven een één tegen één. Hij trainde amper met een specifieke tijdritfiets. Het zit hem dus voorlopig meer tussen de oren dan in de benen. De dag dat hij die knop omdraait zal hij zich ook in het tijdrijden verbazen zoals hij hier deed in de wegrit waarin hij dezelfde Pool vloerde die over de tijdrit van 8,4 km. driekwart minuut minder deed. In het BK tijdrijden (11,6 km.) in Dikkelvenne werd hij pas 5de op 36” van Jasper Schoofs. Benieuwd of hij op 4 september naar Waregem komt voor de Memorial Igor Decraene komt om de ban van het tijdrijden te breken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten