donderdag 21 juli 2022

Vandaag Vlaams kampioenschap voor aspiranten 

op de Hoge Mauw van Arendonk

Ruime aandacht voor het embryonale wielrennen

 

De Arendonkse Wieler- & Supportersclub organiseert, acht jaar later, andermaal de Vlaams kampioenschappen voor jongens en meisjes aspiranten op de Industriezone Hoge Mauw.

Jammer dat deze, zoals in 2013 en in 2014, in de voormiddag niet worden voorafgegaan door een individuele tijdrit van 2,4 km. die de onderlinge krachtverhoudingen nog beter in kaart zouden hebben gebracht.

De vierkantige omloop is in het nadeel van de vrijbuiters die zich voor de sprinters uit de voeten willen maken.

De kans is dus aanzienlijk dat de zes kampioenschappen uitmonden in een groepsspurt. Het zal dus het peloton(netje) zijn dat demarreert en de achterdeur wagenwijd openzet voor de jongens en de meisjes die daardoor de rol moeten lossen.

Bij de 12-jarigen is Miel Heuninck (Nieuwerkerken / Wielerschool Pajottenland-Now CT) de torenhoge favoriet. Na derde plaatsen in het VK en het BK veldrijden won hij àl zijn wegkoersen. Brent Biesbroeck, de regérende Vlaamse en Belgische kampioen omnium, wordt theoretisch zijn voornaamste concurrent. Ook het Wannes Descan sprokkelde aardig wat punten. De anderen volgen, inzake resultaten, op vele lengten maar het is ook hen niet verboden om te verrassen.

Bij de 13-jarigen is de oorspronkelijke Slowaak Tobias Flajs de grote afwezige want nog steeds niet tot Belg genaturaliseerd. Kampioen Sander Willems, Alexander Bastiaens en titelverdediger Mats De Ridder zullen dat niet erg vinden. Was er geen mogelijkheid om Tobias aan het VK en het BK hors concours te laten deelnemen? Hij mocht wel opdraven in het West-Vlaamse PK dat hij vlotjes won. Ik denk dat deze kafkaiaanse toestanden niet aan Cycling Vlaanderen of aan Belgian Cycling maar aan de inertie van onze politiciens liggen en waarvoor een 12-jarige jongen, die zich helemaal heeft geïntegreerd, moet opdraaien. Foei! Sander Willems is de uitgesproken favoriet die slechts driemaal overwonnen werd: in Brugge (door de Liams Depoorter en Dierickx), in Zelzate (door Warre Lambrecht en Mats De Ridder) en in Pittem (door Tobias Flajs).  Wout (zoon van Frederik) Veuchelen kwam iets behoedzamer op gang maar is klaar voor een nieuwe afspraak met het Vlaamse en Belgische podium.

Bij de 14-jarigen is Jintze Joris die op 1 mei op overtuigende wijze kampioen van België tijdrijden werd, de grote afwezige. Hij is vrijwel de hele zomervakantie met de familie in Thailand zodat hij behalve het VK ook het BK mist. In de Ronde van West-Vlaanderen tijdens het laatste weekend van augustus is hij er wel bij. Matthias Bogaert zal het voortouw wat graag overnemen. Op het BK tijdrijden behaalde hij (14de op 1’08”) een teleurstellend resultaat. In de favorietenrol wordt hij naar de kroon gestoken door Belgisch kampioen Mauro Keppens, de dubbele Oost-Vlaamse kampioen die al zijn koersen won nadat hij het bestond om over de 11,6 km. van het BK tijdrijden nog twee tellen meer te doen dan Matthias Bogaert. Het gevecht tegen zichzelf is het werkpunt van zowel Matthias als Mauro. Kyano Cottignies is de volgende medefavoriet met in zijn kielzog Arnaud Delimont, Stan Kahn, Siebe Oliviers en Yasu Vervoort. Wie zich, wegens niet vermeld, tekortgedaan voelt, mag mij altijd verrassen.

 

21 juli 2014: Veurnenaar Mathias DECLERCQ wordt Vlaams kampioen bij de 14-jarigen en verslaat onder anderen Lars DANIELS (links), Fabio VAN DEN BOSSCHE, Joris HAEX, Nicolas WERNIMONT, Thibaut PONSAERTS, Xander VERVLOESEM, Tuur DENS, ... Mathias was al kampioen van West-Vlaanderen en zou 13 dagen later in Grandglise ook kampioen van België worden. En toch blijkt Mathias acht jaar later niet te zijn doorgebroken, iets waaraan hij zich reeds als jonge tiener realistisch aan verwachtte zodat hij niet bedrogen uitkwam.

Op 21 juli 2013 wonnen Milan Fretin (tijdrit) en Brent Machiels (wegrit) bij de 12-jarigen; Luca De Meester (tijdrit) en Davide Bomboi (wegrit) bij de 13-jarigen; Yentl Bekaert (tijdrit) en Trystan Fivé (wegrit) bij de 14-jarigen.

Op 21 juli 2014 wonnen Robin Orins (tijdrit) en Luca Van Hout (wegrit) bij de 12-jarigen, Milan Fretin (tijdrit) en Brent Machiels (wegrit) bij de 13-jarigen; Xandres Vervloesem (tijdrit) en Mathias Declercq (wegrit) bij de 14-jarigen.   

Juist, het zijn met hun allen mààr aspiranten, het embryonale stadium van het wielrennen, maar mogen die jongste tieners dan niet in the picture geplaatst worden voor wat ze hier en nu realiseren? Wat daar al of niet op volgt, is nog lang niet aan de orde. Elke coureur, hoe kortstondig hij ook  koerst, heeft een laagje eelt voor het algemene leven.

 

Op 14 augustus volgen dan de Belgische kampioenschappen in Denderleeuw, waar er wel een matinale tijdrit gepland is voor de 12- en de 13-jarigen maar niet voor de 14-jarigen die hun BK tijdrijden reeds hadden op 1 mei in Dikkelvenne met Jintze Joris als verrassende winnaar.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten