maandag 25 juli 2022

Géén rem op latente ambities als klassementsrenner

Laat Wout VAN AERT 

de allrounder blijven die hij meer dan ooit is


Alles ‘bij het oude’ houden is zijn beste optie

 

Wout Van Aert heeft over de 3328 km. van de Tour 2022 uiteindelijk 96 minuten meer gedaan dan primus inter pares Jonas Vingegaard. In tegenstelling tot 2019 (20ste) en 2021 (19de) landde Wout dit keer (22ste) net buiten de top 20.

De meeste van die 96 verliesminuten zijn te wijten aan het laten lopen na zijn taak voor zijn kansrijkere kompaan te hebben volbracht. Ik denk dat hij uit eigen onmacht slechts tweemaal de rol moest lossen

Stel dat hij bij afwezigheid van Vingegaard (én Roglic) prominenter op zijn strepen mag staan en zijn inspanningen beter doseren dan komen de hoogste regionen van het tijdklassement ongetwijfeld in beeld.

Als hij in niet batige eigen situaties toch bijna driemaal op een rij de top 20 haalt zonder er initieel naar te streven dan moet Wout eigenlijk weinig veranderen om zichzelf uit te rollen als klassementsrenner voor de Tour.

Volgens niet weinigen moet hij van ploeg veranderen om in de Tour nog meer te bereiken dan hij al bereikt heeft: drie dagzeges, de groene trui, de ... assistkoning van zijn winnende kompaan en dus dé smaakmaker par excellence

Eerste vraag die ik aan die betweters stel: welk ander team kan Wout én hetzelfde financiële plaatje bieden én door evenwaardige renners omringen én in dezelfde comfortzone koesteren, zowel logistiek als qua personeel. 

Om zich initieel drie weken lang op le maillot jaune te focussen zou Wout zijn fysionomie moeten ombouwen en een respectabel aantal kilo’s afvallen. Zou, maar zoiets doe je evenwel niet ongestraft, vraag het maar aan Luis Herrera die halfweg de jaren 80 een betere tijdrijder werd maar inboette als klimmer. 

In die val zal Wout nooit trappen, wat toch niet helemaal hoeft uit te sluiten dat hij in het tijdklassement van de Tour ooit verrassend hoog eindigt zoals Sean Kelly (5de in 1984 en 4de in 1985), Hennie Kuiper (2de in 1977 en 1980), Laurent Jalabert (4de in 1995) en Julian Alaphilippe (4de in 2019) het hem voordeden met een Body Mass Index (= gewicht / lengte x lengte) bedroeg (bron: procyclingstats.com) respectievelijk 23,323 23,765 21,307 20,716. Wout Van Aert posteert zich in hun midden met 21,607. Tadej Pogaçar is iets lichter 21,307, Jonas Vingegaard komt uit op 19,835

De meesten onder ons zien Wout Van Aert alvast liever als een allrounder die op alle mogelijke terreinen onderscheidt en voor wie het WK tijdrijden de volgende grote uitdaging moet zijn. Daarin maakt hij meer kans dan in de wegrit van de zondag daarop en die qua aanpak opnieuw een Vlaamse krabbenmand zal zijn. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten