zondag 24 juli 2022

Ondanks tegenzittende omstandigheden

werd het op de Hoge Mauw van Arendonk toch een …

Hoogfeest voor het embryonale wielrennen


Alles kan beter en dat beseft ook Yvan Segers, de gedreven voorzitter van de Arendonkse Wieler- & Supportersclub, die negen en acht jaar later andermaal de Vlaamse kampioenschappen voor jongens en meisjes aspiranten organiseerde op de Industriezone Hoge Mauw.

Yvan, die zowaar op dezelfde dag geboren werd als mjn dochter Els, is een ervaringsdeskundige inzake kampioenschappen. Twee jaar nadat hij in Herent-hout 1989 door Michel Stuut verrast werd voor de driekleur der nieuwelingen haalde hij in Tongerlo zijn slag thuis ten koste van Johan Leuse en topfavoriet Hendrik Van Dijck. Als jonge liefhebber sleepte zijn doorbraak wat aan maar in 1995 was hij terug op de goede weg als winnaar van Gent-Ieper en de Deerlijkse Nijverheidsprijs. Toen zijn papa niet veel later overleed, was de veer gebroken.

Yvan Segers serveerde geen dot van een parcours maar een vierkantige omloop, geplaveid met aftandse betonstroken. Yvan had niet de faciliteit dat men, zoals voor een WK, voor zijn kampioenschappen verse tarmac goot en hoogtemeters aanbrengen kon hij al helemaal niet. Beter deze onvolmaakte omloop dan helemaal niets en zelfs de miezerige motregen en enkele spijtige valpartijen konden de pret maar een heel klein beetje derven.


Het was voor de vrijbuiters onmogelijk om zich voor de sprinters uit de voeten te maken en dus mondden alle zes kampioenschappen uit in groepsspurten met niettemin enkele verrassende ontwikkelingen.

Bij de 12-jarigen werd Miel Heuninck (Nieuwerkerken / Wielerschool Pajottenland-Now CT) een eerste keer geklopt door Brent Biesbroeck, de regérende Vlaamse en Belgische kampioen omnium. Miel werd er niet vrolijk van werd maar bleef sportief. Hoe gewaagd beiden aan mekaar zijn zal op 14 augustus blijken wanneer een matinale tijdrit nog meer duidelijkheid kan scheppen. Miel is die dag nog jarig ook. Hopelijk blijft Wannes Descan in Denderleeuw wel gespaard van tegenslag, in Arendonk deed een val hem al aan het begin der tweede ronde vruchteloos achter de feiten koersen.


Bij de 13-jarigen had de oorspronkelijke Slowaak Tobias Flajs zijn naturalisatie op de valreep gedaan gekregen. Hij liet die beschikking niet koud worden en versloeg, zoals hij al eerder deed in Pittem, topfavoriet Sander Willems. Die zal tuk op reanche zijn op het BK in Denderleeuw, waar hij met de matinale tijdrit daarbovenop twee kansen krijgt. Ook Alexander Bastiaens, Liam Depoorter, Mats De Ridder, Romain Haid en bovenal titelverdediger Wout Veuchelen (vorig jaar ook derde in de tijdrit) zullen zich in die debatten mengen.


Bij de 14-jarigen heeft Matthias Bogaert (pas 18de) het voortouw van de afwezige Jintze Joris (met zijn ouders op verlof in Thailand) niet kunnen overnemen. Titelverdediger Mauro Keppens deed het wat graag in zijn plaats met een dot van een sprint, die hij in Denderleeuw graag zou overdoen. Voor de 14-jarigen kan het een open kampioenschap worden met ook Augustin Maeck (een Waaltje dat geregeld in Vlaanderen kwam piepen en in Tollembeek zijn mooiste overwinning behaalde). Er zijn ook Kyano Cottignies, Arnaud Delimont, Stan Kahn, Siebe Oliviers en Yasu Vervoort. Wees er maar zeker van dat Matthias Bogaert op revanche zint.



In afwachting van het BK is er komend weekend de Antwerp Tour in Hoogstraten (vrijdag), Merksplas (zaterdag) en Rijkevorsel (zondag). Het Limburgse drieluik was er al eind mei en eind augustus volgt het West-Vlaamse. Jammer dat Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant (dat het enkele jaren geleden met Francis Van Mechelen op gang bracht, zou dat niet iets voor ... Vermarc zijn?) en Wallonië blijven ten achter. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten