dinsdag 24 oktober 2023

Hij slaat de beloftencategorie (maar net niet) over … 

 De grandioze juniorentijd  van Jarno WIDAR 


Reeds vanaf de lente van 2022 sloeg hij even onverwacht als ongenadig toe. De slechts 16-jarige (de kleinste en de jongste deelnemer) Jarno Widar (Wellen) opende (Nokere Koerse) en sloot (tweede luik van La Philippe Gilbert) af met een uci-overwinning en tussendoor ook nog de nationale GP Ernest Beco - Jemeppe. Toch werd hij zelfs niet in overweging genomen voor het EK noch voor het WK.

Volgens Carlo Bomans paste het parcours van het EK in Anadia (Port.) niet bij Widars mogelijkheden maar dat van het WK wel en dus zou Jarno er in Wollongong zeker bij zijn maar de daad werd niet bij het woord gevoegd.

Jarno maalde er niet al teveel om, hij hield nog een campagne te goed om zich te profileren als aanstormend talent. En zo viel het ook uit. 2022 was al heel goed, 2023 werd zonder overdrijven ex-qui-se!


Jarno naast zijn sidekick Victor Vaneeckhoutte tijdens het BK in Brasschaat,
dat hij op magistrale wijze zou winnen.

In de internationale kampioenschappen verging het Jarno nog het minst. 

In het vooruitgeschoven WK van Glasgow werd hij al op ruim 80 km. van de finish door pech uitgeteld, op het EK in Drenthe werd een onoplettenheid hem fataal zodat de achtste plaats zijn hoogste goed was.

Duurzamer dan een titel die hij toch slechts tijdelijk had kunnen voeren en een trui die hij amper had kunnen showen (en boven zijn driekleur had moeten trekken) was dat hij al enkele maanden een bestemming had voor de volgende jaren: bij het Lotto Dstny Development Team waarna een spoedige doorstart in de beroepscategorie. Het viel hem al te beurt een half jaar vòòr zijn 18de verjaardag.


Jarno tijdens de Keizer van Koksijde op stap met Steffen De Schuyteneer,
een andere coryfee uit de exceptionele junioreslichting van 2023.


Jarno had onderhands een stapeltje adelbrieven verzameld: primus (1’55” voorsprong) in Kuurne, dag- (2’48” voorsprong!) en bijgevolg eindwinnaar van de Tour du Bocage et de l'Ernée 53 (Fr.), een dagzege in de Côte d'Or Classic (Fr.), de Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde, het BK in Brasschaat, La Classique des Alpes in La Bridoire (Fr.), de eerste Limburgse Pijl (52” voorsprong) in Tongeren, een settimana italiano (2de in Vertova, winnaar van de Trofeo Emilio Pagannessi en vier dagen later een dubbelslag op de openingsdag der Giro della Lunigiana, winnaar van de GP Ernest Beco - Jemeppe en La Philippe Gilbert op de tweede dag helemaal naar zijn pedalen gezet door in Remouchamps met iets minder of iets meer dan een minuut te arriveren. Remember: hij realiseerde het allemaal in de aanloop naar zijn 18de verjaardag op 13 november.


Jarno, ook tijdens de Keizer van Koksijde, trekt de kar voor Fransman
Léo 
Bisiauxde regérende WK veldrijden die ook schittert op de weg. 

Het BK in het biljartvlakke Brasschaat leek niet aan hem besteed te zullen zijn. Dat was zonder de waard-Jarno gerekend die er, met zichzelf als gangmaker, een uitgesponnen scratch van maakte zonder dat hij bij het ingaan van de slotronde opzijging. Hij bleef plankgas geven tot enkel Niels Driesen en Mauro Cuylits net niet begaven in zijn hete spoor maar bij de finish konden ook zij hem niet in verlegenheid brengen. 


Weinig wees er begin 2022 op dat het met Jarno Widar zo’n hoge vlucht zou nemen. Hij kampte als jonge tiener met zware ademhalingsproblemen die hem in 2018 en 2019 zelfs deden stoppen met koersen. Hij hervatte als nieuweling en zette als tweedejaars in 2021 mooie stappen met drie late overwinningen en de vierde plaats in Jemeppe-sur-Sambre, die hem precieuze stek opleverden bij Dakwerken Crabbé - CC Chevigny, een genoegen dat ook al Arnaud De Lie te beurt viel. 

Beiden werden inmiddels als rijke wissels op de toekomst door Lotto Dstny in de armen gesloten. Die instantie voelde zich meteen geroepen om (meer dan) iets terug te doen en cosponsor te worden van Dakwerken Crabbé - CC Chevigny dat zo nog meer wind in de sterke zeilen zal ervaren. Meteen is de piramide vervolledigd.


Eén gesproken anekdote met Jarno wil ik graag nog eens ophalen.

Hij had van meet af aan geen boodschap aan langdurige schoolbanken, voor hem volstond de Wielerschool van Zolder. Mijn opmerking dat studies in het huidige tijdvak een vereiste zijn om coureur te worden wimpelde hij af met de bedenking “dan zal ik een uitzonderingsfiguur zijn die het tegendeel bewijst”. Het bevestigt ook hoe zelfverzekerd hij is van zijn welslagen als coureur.

Met zijn gedrongen gestalte en zijn hoekige stijl zal een schoonheidsprijs er bij hem niet aan te pas komen maar het gaat meer dan aardig vooruit zoals bij Michel Pollentier een halve eeuw geleden.

Jarno is de zoon van Jean-Claude en de jongere broer van Wesley die ook koersten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten