donderdag 26 oktober 2023

Jenthe VERSTRAETE moeilijk begonnen en tòch half gewonnen

Jenthe Verstraete had als nieuweling een zekere status afgedwongen. Zijn eindzege in het Critérium Européen (Lux.), opgelost door ereplaatsen in andere rittenkoersen met als boventoon dat meerdaagse inspanningen z’n dada zijn.


Na een geslaagde ultieme passage aan de Blaarmeersen bleef hij de hele lente steken op verre ereplaatsen omdat Murphy zich constant tegen hem keerde en waarbij Jenthe zich toch optrok aan zijn rol van smaakmaker in de Ronde van Vlaanderen en die was ook bepaalde anderen niet ontgaan.

Het begin van de zomervakantie luidde de ommekeer in. Zijn openingszege in het verre Elewijt werd al meteen overruled door zijn hoogstandje in de Sportbreizh, een driedaagse in de buurt van Brest, waar hij een knappe voorsprongzege in de openingsgrit verlengde in de derde eindplaats. 

Die zette de toon voor een onverhoopt sterke zomer met een recital van ereplaatsen in de mooiste koersen, licht doorspekt met deugddoende regionale overwinningen in Wijnendale en Mesen.

Op die laatste overwinning volgden geen uitslagen meer die ertoe deden Was Jenthe koersmoe? Toch niet! In Jemeppe lapte hij zichzelf een hongerklop en in de (te) weinig selectieve La Gilbert parkeerde hij rond de 30ste plaats. Toch had het seizoen voor hem nog wat mogen voortduren, trainen en koersen is zijn onophoudende passie.

Tijdrijden (b)lijkt Jenthe's werkpunt. In die uitslagen doemde hij amper op.

Dat zal in 2024 enkel maar aanzwengelen. Kenny Desaever was not amused toen hij Jenthe’s overstap naar Dakwerken Crabbé vernam. De Diksmuidse ploegleider zag in zijn Ingelmunsterse poulain een spilfiguur om met Van Moer hoog te scoren op de uci-kalender maar wat hij niet apprecieerde begreep hij tenslotte wel. Jenthe kon onmogelijk neen zeggen tegen het aanbod van een gefintuned internationaal programma. 

Vooral de Ain Bugey Valromey Tour, ook wel eens de mini Tour genoemd, bekoort Jenthe. Daar wil hij zijn limieten op de hoogtemeters aftasten al vermoedt hij bij voorbaat dat de echte cols hem letterlijk te hooggegrepen zullen zijn. Er ligt evenwel nog genoeg reliëf daaronder om zich in de selectieve sector waar te maken.

Jenthe is een spraakwaterval die het over de koers heeft alsof hij er gepokt en gemazeld in is. Toch is hij van deze Verstraete-tak de eerste die koerst.

Koersen is één der heftigste vormen van het jonge leven. Velen zijn geroepen maar bitter weinig uitverkoren om er een lucratief bestaan mee op te bouwen. Ook Jenthe wil het zekere voor het onzekere nemen met een duurzaam plan A: de 2de graad  ASO sportwetenschappen, niet langer aan de Topsportschool van Gent maar aan het MSKA in Roeselare, dichter bij huis en zonder de concessie van het baanwielrennen.


Voor Jenthe mag het al eind februari in plaats van eind oktober zijn. Hij popelt om uit te blinken in een volgende interessante lichting van het bouwjaar 2006 met onder anderen Louic Boussemaere, Stan Craps, Aless De Bock, Nolan Huysmans, Cedric Keppens, Xander Scheldeman, Jasper Schoofs, Aldo Taillieu, Axel Van den Broek, Lomme Van den Meerssche, Corneel Vanslembrouck, Matijs Van Strijthem, Louis Weyts, … om nog maar te zwijgen van de aanmerende recolte van 2007 met vooral Senne Brys, Edouard Claisse, Leander De Gendt, Thor Feyaerts, Yoram Knaepen, Thor Michielsen, Thibaut Van Damme, Jasper Verbrugge, ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten