zondag 29 oktober 2023

Jasper VERBRUGGE 

maakte de aansluiting met de top

 

Jasper voetbalde voorafgaandelijk met de gewestelijke jeugd van FC Lichtervelde en koerste slechts viermaal met de 14-jarige aspiranten. Vorig jaar behoorde hij niettemin al tot de beteren van het bouwjaar 2007, weliswaar zonder overwinningen maar hij werd in Adinkerke wel de West-Vlaamse vice-kampioen en miste in Brasschaat slechts van een niet het Belgische podium.



Jasper stond er vanaf de lente. Vooral zijn primeurzege in Ichtegem was beklijvend en smaakte sowieso naar meer, al liet de volgende (in Veldegem) toch een kleine maand op zich wachten. Zijn regelmaat (tien top tienen) werd extra opgelijst met ereplaatsen in de Katjeskoers van Boezinge (4de), de Ronde de Mouscron (11de), de GP Francis Verborg - Vezin (7de) en vooral in de nationale tijdrit in Poperinge (3de), de generale repetitie van het BK in Waregem negen dagen later de enige afknapper van het seizoen. 

“Het beetje reliëf dat Jasper in Poperinge te beurt viel was in Waregem, op een brug over de snelweg na, niet voorhanden”, wist zijn papa Koen, die in het dagelijkse leven sales manager is bij Silo Construction & Engineering in zijn thuishaven Lichtervelde. 

Jasper reageerde de zaterdag daarop met de West-Vlaamse titel in Adinkerke, waar hij vorig jaar al tweede werd na Briek Plasman. In de kakelverse kampioenentrui was hij in de Herman Vanspringels Diamond in Vorselaar (16de), het VK in Elverdinge en de kleine Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde (11de) minder aan zet.

Jasper behaalde een fraaie derde plaats in de nationale tijdrit van Poperinge.

Het had veel van reculer pour mieux sauter. Na een sinksense dubbelslag in Lauwe en Moorsele haalde hij het podium van de GP Houtsaeger in Koksijde, waar hij net als Senne Brys, Yoram Knaepen, Yasu Vervoort, … één van de provinciale kampioenen was die kansloos geklopt werden door Thibaut Van Damme.

Daarna verlegde Jasper de focus naar de examens aan het Sint-Jozefscollege Torhout, waar hij intussen de algemene richting Latijn inwisselde voor het meer specifieke economie.

... met in zijn spoor Thibaut Van Damme, de primus inter pares van deze lichting.

De zomervakantie verliep helemaal naar wens, al had hij misschien gehoopt in de Ardennenkoersen dichter te eindigen dan de elfde plaats die hij zowel in Herbeumont als in Couvin behaalde. Het werd opgelijst met een dubbelslag in Langemark en Maldegem plus nog meer dichte ereplaatsen, ook in het BK van Hoogstraten, waar hij te langdurig gegijzeld zat in het peloton dat de vroege vlucht van vier afdekte. Met een andere Jasper (Christiaens) kon hij zich alsnog uit de omknelling losmaken voor een zoetzure vijfde plaats. 

Jasper leek het winnen onderhands verleerd maar dat maakte hij anderhalve maand later dubbel en dik goed met een sant in eigen Lichtervelde, een genoegen waarvoor hij de TPC-manche in Jemeppe-sur-Sambre liet vallen. Dat moet kunnen op die leeftijd en Jasper rondde meteen de kaap van tien overwinningen. 

De week daarop kwam er nog ééntje bij in Tielt maar nog veel mooier was zijn slotakkoord in de Affligem Classic. Weer geklopt door Il Imbatido Thibaut Van Damme maar het verschil tot enkele decimeter verkleind en daarmee zijn aanzienlijke progressie perfect in kaart gebracht.

Het eindbilan oogt bijzonder fraai: elf overwinningen met de West-Vlaamse titel als highlight, podiumplaatsen in de Topcompetitie (4de) en de Beker van België. De essentie is dat hij in 2023 enorme stappen heeft gezet die hem ontegensprekelijk naar de fine fleur van het bouwjaar 2007 doen behoren. Om dat verder te finetunen zal hij zich ook aan enkele baanmeetings wagen. 


Welk type renner in Jasper schuilt, is nog niet aan de orde. Indien je er zijn actieradius op naslaat dan stel je vast dat hij een all seasons coureur is. 

Eén en ander heeft hij ook in aanzienlijke mate mede te danken aan zijn moederclub, de Jonge Renners Roeselare die hij niet zonder schroom inwisselt voor het meer bemiddelde en bijgevolg ambitieuzere Acrog-Tormans Balen, de onderste trap van de Soudal-Quick.Step - piramide.

 

“Op deze jongen zit oneindig veel rek op”, knipoogt zijn mentor Patrick Huyghe.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten