zondag 15 maart 2020

Deze PARIS-NICE was 
meer dan gedenkwaardig

De afsluitende spektakelrit gooide de top drie toch niet meer dooreen. Nairo Quintana begon tijdig aan zijn inhaalmanoeuvre op de onbeloonde held van de dag, Thomas De Gendt die Julian Alaphilippe had achtergelaten. De kennelijk herbronde Colombiaan veroverde de dagzege en schoof in het klassement alsnog op naar rang zes met anderhalve minuut meer dan de lijdende survivor Maximilian Schachmann. El Condor mocht het wijten aan een val in de tweede rit maar evenzeer aan zijn zwakke tijdrit (28ste met 45”). Dit onderdeel blijkt een onomkeerbaar werkpunt.

Maximilian Schachmann werd de oververdiende primus inter pares die geen mindere dag kende, wel twee aartsmoeilijke laatste drie kilometer: een uitschuiver in Apt en de totale uitputting op La Colmiane. Maar hij begaf niet en dus valt er niets af te dingen van zijn triomf, hoe anders Michel Wuyts dat ook wilde. Hij vond dat Max’ tijdverlies bij zijn goed afgelopen doodsmak had moeten verrekend worden in plaats van ongedaan gemaakt. Michel: je weet dat ik een rabiate fan van jou ben maar bij deze: foei!!! Moet iemand die pech heeft daarvoor extra gestraft worden, zelfs al betrof het een val “door eigen schuld”. Lijnrecht daartegenover stond de sportieve eerlijkheid van Tiesj Benoot: mijn eindplaats hier was de tweede die, in combinatie met een dagzege, als een overwinning mocht aanvoelen.

Sergio Higuita kon de favorietenrol, die ik hem toedichtte, niet waarmaken. Hij kon Schachmann noch Benoot in verlegenheid brengen. Daarvoor was La Colmiane té uitgesponnen en té onsteil. Misschien heeft de parel van Medellin, die bevestigde dat het tijdrijden à la Quintana zijn pijnpunt blijft, meer tijd nodig dan Egan Bernal maar dat kan hem duurzaam maken zoals Nairo Quintana, die na acht niet altijd even duidelijke seizoenen bij Movistar zijn beste zichzelf teruggevonden heeft bij Team Arkea-Samsic.

Jammer ook dat onder anderen Remco Evenepoel en Tadej Pogacar (nog steeds in quarantaine in de Emiraten) er in deze Paris-Nice niet bij waren. Het had de krachtverhoudingen nog breder in kaart kunnen brengen.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten