zondag 1 maart 2020

Rémi CAVAGNA
zette prestatie 
van het weekend neer

“Net niet”, die dertiende seizoenszege voor Deceuninck-Quick Step in de Omloop. De betere finisher Jasper Stuyven sneed de minstens even sterke Yves Lampaert de zegepas af.

Rémi CAVAGNA werd twee jaar geleden in Ronde van Vlaanderen - weer de laatste winnaar van Dwars door West-Vlaanderen in Ichtegem. (Foto Gino COGHE)
Uitgesteld bleek evenwel niet verloren, die dertiende seizoenszege. Tijdens diezelfde namiddag won Rémi Cavagna de Faun-Ardèche Classic (1.ProSeries). Hij bracht de ontsnapping van de dag zelf op gang en liet zijn medevluchters één voor één achter. Enkel zijn podiumgezellen Tanel Kangert en Guillaume Martin arriveerden binnen de drie minuten na hem. Zijn kompaan Julian Alaphilippe keek geamuseerd toe hoe zijn dauphin in Vlaams weer een verzwaard Ardennenparcours naar zijn pedalen zette. Twee jaar geleden won Rémi in identieke klimatologische omstandigheden de ultieme Dwars door West-Vlaanderen in Ichtegem.
De nog maar 24-jarige Rémi Cavagna is uit Clermont-Ferrand (departement Puy-de-Dôme). Als tiener was vooral het tijdrijden zijn handelsmerk: derde in het kampioenschap van Frankrijk junioren 2012, derde (na Nikolay Cherkasov en Igor Decraene) in het Europees kampioenschap 2013, kampioen van Frankrijk bij de beloften in 2015 én in 2016. Die titel en trui droeg hij mooi uit naar het Europees kampioenschap tijdrijden in Plumelec, waar hij fraai derde werd na Lennard Kämna en Filipo Ganna. Op het WK tijdrijden in Doha 2013 bleef hij evenwel steken op de dertiende plaats (net vòòr Filippo Ganna). Die afknapper deed hem inzien dat goed zijn in alles beter is dan best in iets. Dat deed hij al uitvoerig bij Klein Constantia, de satellietploeg van Deceuninck-Quick.Step, waarvan hij vanaf 2017 deel mocht uitmaken. Als notoire teamplayer mocht hij af en toe gaan voor eigen eer en glorie met een tweede eindplaats (na Jens Keukeleire) in de Belgium Tour en een al vermelde zege in Ichtegem voor gevolg. In 2019 zette hij als 23-jarige de volgende stappen met een dagzege in de Tour of California (met ruim zeven minuten voorsprong!) en bovenal in de Vuelta (Toledo, waar Federico Bahamontes hem huldigde). Het ging niet ten koste van hand- en spandiensten aan kansrijkere maats. 
Zijn spraakmakende zege gisteren in de Ardèche zet hem nog meer aan het dromen over een debuut in de Tour, waarin hij in de luwte van Julian Alaphilippe meteen tot een smaakmaker kan uitgroeien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten