dinsdag 3 maart 2020

José SAMYN, 
de lachende twééde van 
La Flèche Wallonne 1968

Le Samyn oui, mais ça devient de quoi et de qui? De José!

José was een behoorlijke Noord-Franse beroepsrenner, die al op zijn 21ste een dagzege (Digne) behaalde in de Tour 1967 en het jaar daarop (in Antibes) in Paris-Nice.
Toch oogstte hij nòg meer bekendheid toen hij op 21 april 1968 op de Mur de Thuin met Rik Van Looy oprukte tijdens La Flèche Wallonne en zo bijdroeg tot de triomf van de Keizer in de enige grote ééndagskoers die hij nog niet gewonnen had. Ik denk dat José die dag de lachende tweede was, omwille van de dichtste ereplaats op zich én omwille van datgene dat er eventueel bijkwam. Ik had die warme zondagnamiddag een turbulente Cercle Brugge - Eendracht Aalst bijgewoond en kon amper geloven wat er zich in Marcinelle had afgespeeld én voltrokken. 
José Samyn won ook nog de G.P. de Denain 1967 en de G.P. de Fayt-le-Franc 1968 en die laatste overwinning zou beklijvend zijn en vanaf 2003 omgedoopt worden tot Le (Memorial) Samyn omdat José op 25 augustus 1969 tijdens een koers in Zingem door een onverhoeds overstekende toeschouwer ten val werd gebracht en met een ernstig hersenletsel opgeraapt. Hij overleed vijf dagen later in het Academisch Ziekenhuis van Gent. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten