maandag 9 maart 2020

PARIS-NICE, een smeltkroes 
van onvoorspelbaarheid

Quelle étape (bis): een sprintersrit die er géén werd, wel een waaiersetappe die door slecht positioneren, vallen of lek rijden het Waterloo werd van vooral Julian Alaphilippe (+1’23”) en Nairo Quintana (+1’40”). Eigenlijk jammer want ze werden niet door hun rivalen maar door de omstandigheden voor schut gezet. Tiesj Benoot (+40”) en Dylan Teuns (+38”) konden de schade beperken maar zijn ook uitgeteld voor de eindzege in tegenstelling tot de uitstekend omringde Vincenzo Nibali en het geïsoleerde knaapje Sergio Higuita, van wie ze boffen dat hij een zwakke tijdrijder is. De kopgroep ijlde en werd stelselmatig uitgedund onder de mokerslagen van een verbazende Mads Pedersen, die zijn regenboogtrui een eerste keer eerde, en een bevestigende Jasper Stuyven die derde werd in de daguitslag. Ik had mezelf verwittigd dat de gisteren teleurstellende Peter Sagan vandaag of morgen de rit kon winnen. Ook herboren onderweg leverde hij zich via een perfecte lead-out uit aan de "onklopbare" Pascal Ackermann die alsnog door de geïsoleerde Giacomo Nizzolo gepasseerd werd.
Wie nog het meest geamuseerd toekeek was de tussentijdse leider Maximilian Schachmann die zijn positie versterkte en dat overmorgen allicht nog meer doet want het tijdrijden is zijn troef maar of hij tijdens het afsluitend weekeinde standhoudt durf ik te betwijfelen want in elke rittenkoers wordt hij verraden door een mindere dag, zo ook in het Baskenland in 2019 zelfs na het behalen van drie dagzeges. 
Dit verloop kan een kolfje naar de hand zijn van Vincenzo Nibali die mag terugvallen op Jasper Stuyven en Mads Pedersen om de geïsoleerde Sergio Higuita af te houden.
En morgen wordt de beduidend langere rit naar La Chârtre een echte sprintersetappe zeker? In de geest van onvoorspelbaarheid zou ik daar niet al te zwaar op inzetten want waaiervorming kan opnieuw om de hoek loeren. Indien niet dan kan de uitgeruste Caleb Ewan (vandaag op ruim negen minuten) het almaar meer vertwijfelde Lotto-Soudal aan een vierde boost helpen.

Allemaal in de voorwaardelijke zin want ook Frankrijk zit in de wurggreep van het coronavirus: de Champions League - match van Paris-Saint-Germain - Borussia Dortmund zal morgenavond zonder publiek verlopen terwijl bij de finish van Paris-Nice vandaag in Chalette-sur-Loing een soort schutkring werd ingevoerd. Het zou doodjammer zijn indien deze ultra boeiende "koers naar de zon" alsnog afgeblazen zou moeten worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten