zondag 8 maart 2020

LIERDE, 
waar het jeugdwielrennen zich thuis voelt

Enkel een dorpscafé en een lentezonnetje ontbraken in Sint-Maria-Lierde. De Sint-Kornelisvrienden kennen hun wereld: met een gelimiteerd budget het onderste uit de kan halen voor een copieus wielerweekend: nieuwelingen en junioren op zaterdag, eliten zonder contract en beloften op zondag. Gezamenlijk prijzenbedrag 1800 euro (700 + 600 + 500). Ter vergelijking: dat van Wanzeel Koerse bedraagt 5020 euro, hetzij véél méér voor véél minder. Er daagde in Sint-Maria-Lierde alvast meer publiek op dan in de deelgemeente van Lede, die misschien aan Lierde een voorbeeld kan nemen voor de toekomst.

De Brit Noah HOBBS, smaakmaker én winnaar in Sint-Maria-Lierde.
De tieners serveerden gisteren op een selectief traject (590 hoogtemeters) een aantrekkelijk spektakel met bij de nieuwelingen een Britse smaakmaker Noah Hobbs die ook winnaar werd. Hij was de enige allochtoon die zich in de top tien kon wurmen. Het omgekeerde deed zich voor bij de junioren met Gaëtan Verleyen (een poulain van Luc Wante) als enige autochtoon in de top tien. Net als bij de nieuwelingen ging de overwinning naar iemand van de Lee Valley Youth Cycling Club, Charlie Bailey. Zijn opmars werd opgeschrikt door een serieus ongeval met de Nederlander Matthijs de Kok, die in de afzink van de Spende vol op een duiker knalde en met ernstige verwondingen diende weggebracht. De MUG werd erbij gehaald waardoor de koers tien minuten diende geneutraliseerd. De inrichter treft in deze niet de minste schuld. Hij had zijn parcours beveiligd met de vereiste signaalgevers, die evenwel niet allemaal even goed op hun taak berekend waren. Waar ik had postgevat, vertikte de signaalgever het om de komst van geloste renners aan te kondigen met een snerpende fluittoon om te anticiperen dat onoplettende toeschouwers onverhoeds de straat overstaken. Voor de rest verdienen de signaalgevers ons hoogste respect, want het kan niet genoeg herhaald worden: zonder hen vindt géén enkele koers doorgang.

Pertinent was de dopingcontrole door NADO Vlaanderen dat instaat in voor het antidopingbeleid en de Dopinglijn beheert. De top zes van de nieuwelingen diende zich aan te bieden maar niet die van de junioren, toch niet omdat de meesten buitenlanders waren, durf ik mij afvragen. Elke dopingcontrole dient toegejuicht, niet in het minst omwille van het ontradend effect.

De Sint-Kornelisvrienden zijn een rolmodel als wielerclub. Ze houden stand door hun lot zoveel mogelijk in eigen handen te houden met het organiseren van avondmarkten, eetfestijnen, prijskaartingen, antiek- & rommelmarkten, dansavonden, sportdebatten, toneelvoorstellingen en uitstappen per autocar. Het stelde hen in staat om sedert 1953 (aansluitingsjaar bij de B.W.B., nu Belgian Cycling) pakweg 250 koersen te hebben georganiseerd met als highlights de kampioenschappen van Vlaanderen voor aspiranten in 2013 en in 2018. “Lierde, waar het jeugdwielrennen zich thuis voelt” is beslist géén holle slogan.
De Sint-Kornelisvrienden eren bovendien de local heroes. De nieuwelingen reden de openingsmanche van de Beker der Vlaamse Ardennen onder de noemer Memorial Serge Baguet, de junioren haspelden de G.P. Peter Van Petegem af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten