vrijdag 28 augustus 2020

Duel Bernal - Roglic wordt in uitzicht gesteld

Het contrast tussen de 
jonge titelverdediger en 
de rijpere challenger

Tussen Egan Bernal, de titelverdediger, en Primoz Roglic, zijn challenger, is het één en al tegenstelling. Om te beginnen is er een leeftijdsverschil van zeven jaar. Egan is een adept in het nieuwste traditioneel wielerland Colombia, Primoz was een wereldtopper in het schansspringen tot hij in 2011 door een zware val werd afgeserveerd. Fietsen kwam in de plaats en dat ging hem bijzonder goed af maar in een koersvreemd als Slovenië (niettegenstaande voorlopers als vooral Simon Spilak en Janez Brajkovic) kon dat niet eens een plan B zijn. Toch zette hij door en vanaf 2013 werd hij zelfs contractrenner bij het bescheiden Adria Mobil. Hij was dan al 22 jaar. Op die leeftijd heeft Egan Bernal al Paris-Nice, de Tour de Suisse en bovenal de Tour de France gewonnen.

Voor Primoz Roglic begon het pas echt op zijn 26ste na zijn riante overstap naar Team LottoNL - Jumbo, waarvoor hij meteen zijn debuut maakte in een grote ronde, de Giro waarin hij de 40,4 km. tijdrit rond Chianti won. Van dan af behaalde hij in elke grote ronde minstens één dagsucces: in Serre-Chevalier 2017 en in Laruns 2018 tijdens de Tour, in de proloog (Bologna) en de klimtijdrit (San Marino) tijdens de Giro van 2019, in de Franse klimtijdrit (van Jurançon naar Pau) tijdens de Vuelta van 2019. Hij combineerde die dagsuccessen met een gestage klim in het tijdklassement: vierde in de Tour van 2018, derde in de Giro (waaraan hij - na winst in de UAE Tour, Tirreno-Adriateco en de Tour de Romandie - niet al te fris begon) en winnaar van de Vuelta in 2019. Het volstond ruimschoots om dé renner van het jaar te worden. Hij was dan al bijna dertig jaar en werd meteen opgevoerd als dé challenger van de 23-jarige Egan Bernal in de Tour van 2020. De Champs-Elysées moeten de illusie van Garmisch-Partenkirchen definitief verbannen

Bernal en Roglic, kènnen ze mekaar? Kregen ze ooit met mekaar te maken in rittenkoersen? Toch wel hoor met Primoz Roglic telkens in het voordeel: in Tirreno-Adriateco 2017 werden ze vierde respectievelijk zestiende, in de Tour de Romandie 2018 werden ze één en twee, in hun eerste Tour in 2018 werden ze vierde respectievelijk vijftiende. De Colombiaan heeft de kloof inmiddels verkleind en los van mekaar wonnen ze in 2019 elk hun eerste grote ronde, de Tour respectievelijk de Vuelta. De Sloveen is de betere tijdrijder maar in de klimtijdrit naar La Planche des Belles Filles zal dat weinig renderen. Daar zal op 19 september, de voorlaatste dag van Tour 2020, veel aan zijn voorafgegaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten