maandag 10 augustus 2020

Het zou om te lachen zijn
indien het niet zo triestig was …

Softe Bugno briefschrijver 
voor de palliatieve CPA

Stel u voor zeg: de rennersvakbond CPA heeft zijn voorzitter Gianni Bugno (die zijn ziektetoestand van eind april kennelijk te boven is) zowaar een brief doen schrijven naar de UCI met het verzoek om zich meer in te zetten voor de veiligheid van de renners, alsoof dat géén evidentie zou zijn.
Straffer nog: in dat schrijven werd zelfs ("ge moet maar durven!") gevraagd een onderzoek te openen om de personen, die in Polen de veiligheid van de renners niet konden garanderen, aan te klagen.  
(sic) Hoè (sic) kon hij en (sic) waarvoor was dat nodig? Fabio Jakobsen heeft zijn doodsmak toch overleefd?! De UCI heeft dan ook geen haast gemaakt om de rennersvakbond van antwoord te dienen. Misschien nog deze maand? Of meteen na het seizoen? Het zal hoe dan ook too little too late zijn. Of laten ze er de volgende horrorcrash nog even tussen? Ik ga er van uit dat die er niet meteen komt en dat de renners zichzelf onderling beter zullen ontzien voor eigen lijf en leden maar ook omdat ze anders het hele dak over hun hoofd krijgen.
De taak van CPA moet veel verder gaan het beveiligen van de aankomststroken en bij uitbreiding de parcoursen. Dit bizarre coronajaar buiten beschouwing gelaten moeten ze ook ingaan tegen het veel te zware opdrachtenpakket: de World Tour die 185 koersdagen telt (dat zijn er een derde teveel) en de grote ronden (òòk de Tour) die beter uit drie keer vijf in plaats van drie keer zeven dagen zou bestaan. Dat zou de fysieke én de mentale integriteit van de coureurs ten goede komen en de spankracht van de grote ronden opvoeren.
Het is allemaal wishfull thinking want ASO is almachtig en de UCI zijn partner (lees: lakei) in crime, wat tot dolkomische situaties leidt zoals het samenvallen van het WK tijdrijden met de Champs Elysées. Daar wordt niets aan gedaan. In 2021 was er een copy paste: de Olympische wegrit was voorzien op de laatste zaterdag van de Tour maar dat kon men kennelijk niet hebben en dus begint Tour 2021 een week vroeger, waardoor Kopenhagen (dat vier matchen huisvest van het EK voetbal … 2020) Le Grand Départ een jaar uitstelt. De macht van het IOC overstijgt dus die van de ASO en dat wil al wat zeggen.
Actueler is er de farce met de Europese kampioenschappen in Plouay, de maandag en de woensdag vòòr de start van de Tour in Nice. Oliver Naesen, Jasper Stuyven en Greg Van Avermaet willen er graag (als een ultieme competitieve ... training) aan deelnemen, misschien krijgt één van hen er een weinig aansprekende trui bovenop). De organisatie wil hen daar graag een handje bij toesteken bij het aansluitend overbruggen van de 1321 km. tussen Plouay en Nice door het inleggen van een chartervlucht naar de Côte d’Azur maar dat ziet Tour-organisator ASO niet zitten want het wil op woensdagavond 26 augustus om 18 uur stipt àlle Tourrenners wil testen op Covid-19. De deelnemers aan het EK kunnen daar nooit tijdig geraken. ASO had die testen ook op donderdag kunnen afnemen maar néén, er valt niet te tornen aan hun wilsbeschikking. Conclusie: het EK (daags na de Bretagne Classic, een manche van de World Tour, in datzelfde Plouay) zal géén doodgeboren maar een misvormd kind zijn, je moet geen gynaecoloog zijn om dat aan te voelen.
Ook in deze materie had de CPA een stem in het kapittel moeten hebben. Don’t blame it on corona, dat geldt enkel als alibi. Op de samengebalde kalender had men de Europese kampioenschappen gewoon moeten cancellen in plaats van in de zone te komen van het oppermachtige machtige ASO. Hoe dat de UCI er nog niet aan gedacht heeft om ook een West-Europees kampioenschap of een kampioenschap van de Lage Landen in het leven te roepen? Hoe meer inkomsten, hoe meer vreugd toch?! Als ik hen nu maar niet op ideeën heb gebracht …
Jà hoor, het ASO en de UCI houden van het wielrennen. Het enige vervélende eraan zijn de coureurs, de paria's en hun entourage die toch zo ambetant kunnen doen in plaats van die instanties ongestoord hun platte inhaligheid te laten bedrijven. (sic) Gelukkig is er Gianni Bugno, die (sic) doortastende voorzitter van de rennersvakbond. De “hagedis” lijkt wel een reptiel dat zij daar als een mol geposteerd hebben.

1 opmerking:

  1. Wat heb je ons weer voorzien van terechte maar mooie beeldspraak.
    De waarheid mag geschreven worden....

    BeantwoordenVerwijderen