donderdag 6 augustus 2020

Winnaar van de loodzware 
en gloednieuwe Mont Ventoux Challenge …

Aleksandr VLASOV,
onthou zijn naam!


Op zijn achttiende liet hij een eerste keer van zich horen met een dag- en de eindzege in G.P. Général Patton (Lux.) in 2014, waarin Jordi Warlop vierde werd.
Als belofte bij Viris Maserati - Sisal - Matchpoint (It.) vertraagde zijn opmars en toch werd hij vanaf 2018 door Gazprom - Rusvelo in de armen gesloten. Dat gaf hem een boost van jewelste met vooral eindwinst in de baby Giro, waarna een derde plaats in de Sibiu Tour (gewonnen door Ivan Sosa) en een vierde in de Tour de l’Avenir (Tadej Pogaçar). In 2019 kwam hij helemaal op dreef als een geducht klassementsrenner: achtste in de Ruta del Sol, achtste in de Settimana Coppi & Bartali, vierde in de Giro di Sicilia, derde in de Vuelta a Asturias, derde in de Tour de Slovénie, vijfde in de Österreich-Rundfahrt, tweede in de Tour of Almaty,… Met een negende plaats in de Coppa Agostoni bewees hij ook het ééndagswerk aan te kunnen. Zelfs winnen was een beetje aan hem besteed met de Russische titel en een dagzege in de Österreich-Rundfahrt. 
Eén en ander voerde hem naar de 89ste plaats in de erg betrouwbare Cycling Quotient Ranking en dat was voor Astana het sein om dit goudhaantje volgende stappen te laten zetten. Aleksandr benutte die van meet af aan met beide benen: een dagzege en de tweede eindplaats (na Nairo Quintana) in de Tour de la Provence (Fr.), de derde eindplaats (heel kort na Egan Bernal en Pavel Sivakov, maar vòòr een sliert beslagen klassementsrenners) in de Route d’Occitanie (Fr.). Aansluitend bij die laatste won hij de nieuwe koers, de Mont Ventoux Challenge met ruim 4000 hoogtemeters bezwangerd en vooral tweemaal de beklimming van de Reus van de Provence. De uitslag en de gerealiseerde tijdsverschillen spreken boekdelen: Riche Porte tweede (+18”) Guillaume Martin derde (+59”), Pierre Latour en Fabio Aru op anderhalve minuut, Nairo Quintana op bijna twee minuten, Miguel Angel Lopez op bijna drie minuten, … 
Het viel Aleksandr Vlasov te beurt in de aanloop naar het Critérium du Dauphiné vanaf 12 augustus, waarin de jonge Rus met argusogen zal gevolgd worden. Benieuwd in welke grote ronde hij zijn debuut maakt. De Giro lijkt mij de meest logische optie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten