woensdag 12 maart 2014

Gianni Meersman, een martelaar;
Wilfried Peeters, een kamikaze.
Er werd veel maar zeker niet teveel aandacht besteed aan de uitzonderlijke pijngrens waarop Gianni Meersman kennelijk kan terugvallen. De virtuele drager der gele leiderstrui van Paris-Nice viel vlak vòòr de laatste tien kilometer van de tweede rit maar sprong vrijwel gelijk weer op de fiets om achter de volgwagen van ploegleider Wilfried Peeters met een rotvaart nog opnieuw in de staart van het peloton te geraken en de rit op amper 18" van dagwinnaar Moreno Hofland uit te rijden.
Joeri De Knop in "Het Laatste Nieuws" verwoordde het treffend:
Ongelooflijk hoe Gianni er in slaagde om de ultieme tien kilometer naar Saint Georges-sur-Baulche fietsend te overbruggen. Zeg maar vliegend, gegangmaakt als hij werd in het zog van de volgwagen van Wilfried Peeters. De adrenaline moet als gek doorzijn aderen hebben gestroomd. Pas aan de finish correspondeerde zijn lijf weer met zijn hoofd en drong de hevige pijn, die hij aan het lijden was, bruusk tot hem door.
Niet te verwonderen dat Gianni 's anderendaags niet meer kon aanzetten in de derde rit. In de plaats daarvan kwam een integrale namiddag in het H.-Hartziekenhuis van Roeselare. Medische onderzoeken bevestigden fracturen van rib 9, 10, 11 en 12 van de rechterhemithorax. Een CT scan bevestigde ook fracturen van drie, en barsten in zes dwarsuitsteeksels van dorsale en lumbale wervels. Gianni moet een rustperiode van minimum minimorum twee weken in acht nemen. Gianni: 
- "De blessure is meer van pijnlijke dan van ernstige aard", relativeerde Gianni, voor wie na een zo kort mogelijke rustperiode een nieuwe scan duidelijk moet maken hoe zijn toestand geëvolueerd is. Doodjammer, want zijn conditie was optimaal en voerde hem naar bloedvorm. Het was de zwaarste val in zijn loopbaan en dat op het minst geschikte moment van het seizoen. Relaxen en het beste verhopen dicht bij zijn familie is het enige wat hem de eerstvolgende periode te doen staat. En naar de televisie staren hoe de maats en de andere collega's het ervan af brengen. 
- Zo gauw ik mag, hervat ik de trainingen met nog krachtiger adrenaline", klonk hij alweer strijdlustig.
Een voetballer zou in de gegeven omstandigheden out zijn voor de playoffs.
* * * 
En wat voor een hoogstandje aan rijmanskunst leverde ook Wilfried Peeters.
Onverantwoord, mijlenver voorbij het toelaatbare zelfs. En weer drukt mijn goede vriend Joeri zich in "Het Laatste Nieuws" daarover plastisch uit:
De renners, die Fitte en Gianni tijdens hun dol inhaalmanoeuvre voorbijvlogen, hielden er een ... verkoudheid aan over. Een klein steentje of een ander object, een duwtje op de rem van de volgwagen waren voldoende geweest opdat Meersman het niet meer had kunnen navertellen. De verontwaardiging in het peloton bleek - terecht!- zeer groot.
Fitte zelfs besefte het naderhand ook dat hij ver over de rooie was gegaan. Toch vroeg hij, terug op de begaanbare grond, begrip voor de omstandigheden waarin de net virtueel veroverde gele trui en zo mogelijk ook de dagzege op het spel stonden. Van Radio Tour kreeg hij amper één verbale verwittiging, wat hem als het ware stilzwijgend aanmoedigde om zijn levensverachtende raid voort te zetten tot aan het einddoel. 
Misschien was het lang niet onverdeeld stichtend wat Wilfried Peeters deed maar in de kering verdient de Fitte behalve hoon ook maximaal respect voor zijn extreem professionalisme.
i was de hele namiddag in het H.-Hartziekenhuis van Roeselare. Medische onderzoeken bevestigden fracturen van rib 9, 10, 11 en12 van de rechterhemithorax. Een CT scan bevestigde ook fracturen van 3, en barsten van 6 dwarsuitsteeksels van dorsale en lumbale wervels.Hij is op dit moment thuis en moet een rustperiode van minimaal 2 weken respecteren. Gianni: "De blessure is niet ernstig, wel heel pijnlijk, ik ben al thuis. Natuurlijk moet ik een rustperiode inlassen. Over een paar weken onderga ik een nieuwe scan om te zien hoe het dan gaat. Het is erg jammer, want de conditie was erg goed. Het was de zwaarste val in mijn loopbaan en op een vervelend moment in het seizoen. Maar zo is het leven. Het enige wat ik nu kan doen is relaxen, zo snel mogelijk herstellen en tijd doorbrengen
met mijn familie. Zo gauw ik mag, pak ik mijn trainingen op met nog meer motivatie dan voorheen", aldus Gianni.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten