woensdag 30 april 2014

Michael Barry weet ook wel dat winnen een onderneming is
Michael Barry verzorgt de publiciteit rond zijn op 1 mei te verschijnen autobiografie uitstekend. Eerder getuigde hij tegen Lance Armstrong en deed hij een boekje open over het gebruik van Tramadol bij Team Sky, nu refereert hij naar een passage aan de Ronde van Vlaanderen van 2006.
Barry was in 2006 een teamgenoot van Leif Hoste, die dat jaar na Tom Boonen tweede werd in Vlaanderens Mooiste. Zelf moest de renner van Discovery Channel die koers al snel verlaten na een val. Barry volgde de finale vanuit het ziekenhuis in Roeselare, maar wat hij daar zag deed zogezegd zijn wenkbrauwen fronsen. Leif Hoste viel aan en kreeg Tom Boonen als gezel.De twee werkten uitstekend samen en praatten even met elkaar en met hun respectieve ploegleider. Barry leidt daar een deal uit af, waarmee George Hincapie buitenspel gezet werd. Het is evenwel niet abnormaal dat er in die situatie gesproken wordt. De afspraak was dat Hoste niet zou meewerken indien Hincapie "op komst" zou zijn, maar dat was niet het geval. De dichtste ereplaats was dus het hoogst haalbare plaats voor Discovery Channel, dat maar al te graag visibiliteit op het podium wilde. Heel normaal dus dat Leif Hoste met Tom Boonen meewerkte en dat er gesproken werd. Of het ook over geld ging? Dat kan. Het is toch normaal dat Hoste tegemoetgekomen werd voor zijn steun aan Boonen, die als betere finisher vrijwel zegezeker was. Hij had evenwel de steun van Leif nodig om uit de greep van de achtervolgers te blijven. Mocht Hoste dan niet de lachende tweede zijn?
Het is een geplogenheid in elke ontsnapping dat de meest kansrijke coureur steun zoekt bij een medevluchter die nagenoeg kansloos is. In een ontsnapping met twee is de afspraak nog simpeler: de winnaar betaalt de verliezer zoveel wat includeert dat beiden vrijuit mogen spurten voor de overwinning.
In die optiek vond ik de analyse van de Olympische wegrit in Londen 2012 zo onnozel als maar kon. Denk je dat Rigoberto Uran, indien hij de Olympische titel kon pakken, voor veel geld zou hebben laten liggen door de andere kant op te kijken? Alexandre Vinokourov had gewoon meer reserves en Uran was compensaties beloofd voor zijn medewerking in de ontsnapping. Zoals Hoste in de Ronde van Vlaanderen 2006. Behalve in een tijdrit doe je winnen nooit alleen, winnen is een ... onderneming. En dat weet Michael Barry ook wel maar die "wetenschap" zou de verkoop van zijn autobiografie niet gediend hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten