vrijdag 25 februari 2022

Vluchters staken sprinters de loef af in de UAE Tour

 

Beleefde piepjonge Martin VACEK 

zijn unieke moment de gloire 

of laat hij nòg méér volgen?

 

Aangezien er al drie waren geweest was het een verademing dat de in uitzicht gestelde vierde massasprint er tenslotte niet kwam. De lange vlucht van bij de start met Pavel Kochetkov, Paul Lapeira, Dmitriy Strakhov, Alessandro Tonelli en Mathias Vacek zong het tot het einde uit. 

De amper 19-jarige Mathias Vacek haalde het van de jarige (22) Paul Lapeira, die vorig jaar de Piccolo Lombardia won. De jonge Tsjech had twee Russen in steun met wie hij deel uitmaakt van het procontinentale Gazprom-Rusvelo. Het deed meer dan een beetje pijn aan de ogen om dat vast te stellen maar daar kan die Tsjechische jongen zelf niets aan doen.

Als eerstejaarsjunior deed Vacek het in 2019 al vrij behoorlijk in de Course la Paix, de Saarland Trofeo en de Giro della Lunigiana. In het EK in Alkmaar werd hij zesde. Als tweedejaars werd hij als de ei zo na dubbele kampioen van Tsjechië bovenal Europees kampioen tijdrijden door in Plouay beter te doen dan onder anderen Marco Brenner (+3”), Juan Ayuso (+52”), Cian Uijtdebroeks (+1”12”), Alec Segaert (+1’20”), … 

Vacek sloeg de beloften over en werd door Gazprom-Rusvelo meteen voor de leeuwen gegooid bij de grote jongens met een druk programma af waarin behoorlijk wat rittenkoersen. Enkel in de Course de la Paix, waarin Toon Clynhens derde en beste jongere werd, haalde Mathias de top 10. 

In de Tour of Antalya 2022 kon Vacek zich niet doorzetten en in de UAE Tour was dat niet anders tot hij vandaag de ban brak met een eclatante dagzege, die wel eens zijn unieke moment de gloire kon zijn.

Mathias Vacek haalde het van de jarige (22) Fransman Paul Lapeira. Die won vorig jaar Il Piccolo di Lombardia van zijn medevluchters Mattia (kleinzoon van wijlen Loretto, de winnaar van Milan-Sanremo 1952 & 1953) Petrucci en Georg (zoon van Tobias) Steinhauser. Lapeira had het seizoen even knap ingezet met winst in de Trofeo San Vendemiano (It.).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten