maandag 25 juli 2022

Nòg béter wil ik niet geschreven hebben maar …

Freddy MAERTENS 1976 was nòg stràffer dan Wout VAN AERT 2022

 

Geen enkele groenetruidrager was ooit stràffer dan Wout Van Aert! Wablief?!

En Freddy Maertens in 1976 dan? Hij won de proloog, kwam in het bezit van de leiderstruien, met de gele reed hij negen dagen later L’Alpe d’Huez op, met de groene 24 dagen later de Champs-Elysées. Hij totaliseerde 293 punten, hetzij 153 meer dan Pierino Gavazzi en 165 meer dan Jacques Esclassan, die hij in Divonne les Bains de dagzege cadeau deed, anders had Freddy negen (!) ritten gewonnen en zou hij, wat dat betreft, alléénrecordhouder zijn. 


Freddy moest inderdaad met geen kopman rekening houden, hij was zijn eigen baas en dat weerspiegelde hij ook in het tijdklassement, waarin hij uitkwam op de 8ste eindplaats met amper 16’09” meer dan Lucien Van Impe. Maertens’ minst goede daguitslag was een 28ste plaats op Pyrénées 2000. Daarentegen eindigde hij niet minder dan 14 keer in de top vijf.

En wat betrof het tijdklassement had hij, indien alles in een nog juistere plooi was gevallen, nòg hoger kunnen eindigen en zelfs het eindpodium kunnen bestijgen.

 

Of ik met dit exposé wilde aantonen dat Freddy behalve stràffer ook béter was dan Wout? Bijlange niet! Dat soort intrinsieke vergelijkingen gaan niet op. Wat ik wel weet is dat Freddy er met een betere omkadering en begeleiding nog meer zou uitgehaald hebben in 1976 en zeker daarna. Zijn tijdrit op de derde dag in Le Touquet (37 km. à 47,1 km./u.) memoreerde de beste Jacques Anquetil. Freddy had in de 15de rit richting Pau kunnen meewippen met zijn luitenant Michel Pollentier toen die de uitbrekende Wladimiro Panizza volgde en 3’28” vòòr de favorietengroep arriveerde. Op de voorlaatste dag naar Versailles reed Freddy met Ferdinand Bracke anderhalve minuut vòòr het peloton uit tot hij van de weg afgleed. Ook Bracke werd ingerekend door het compacte peloton, waarvan Maertens de spurtzege voor de dagzege won. Pau en Versailles hadden Freddy’s totaaltijd met vijf minuten kunnen reduceren en in dat beste geval passeert hij Raymond Poulidor op de derde eindplaats.

Ik denk dat Wout Van Aert voor Freddy’s unieke prestatie ootmoedig het hoofd buigt zoals Freddy Maertens de voorbije weken ongetwijfeld deed voor die van Wout. Afwegen wie de beste van de twee zou zijn is niet aan de orde maar daarover een mening hebben mag natuurlijk wel.

1 opmerking: