maandag 5 december 2022

Een onwaarschijnlijk mooi en bevattelijk naslagwerk 

van de meesterlijke hand van Patrick CORNILLIE

 

 

… de Noordzeegouw als bakermat 

van het internationale wielrennen

 

Boeken over ‘de koers’, er bestaan er nogal wat en waarvan ik er een respectabel aantal in mijn bezit heb, de ene al beduidend beter dan de andere.

Wanneer ik evenwel verneem dat Patrick Cornillie er de auteurvan is dan weet ik dat topkwaliteit aan de orde zal zijn want hij is lang niet aan zijn proefstuk.

Sylveer Maes. Portret van een tweevoudig Tourwinnaar en Het WK Wielrennen zijn z’n voorlaatste geesteskinderen maar kunnen, hoe goed ze ook zijn, toch niet tippen aan zijn jongste creatie, waarin hij alles inventariseerde, ontvouwde en uitvoerig belichtte in een totaalboek, een turf van 396 pagina’s, opgedeeld in 125 hoofdstukken, gegroepeerd in twee hoofdmoten: enerzijds een top 100 der beste West-Vlaamse coureurs ooit, anderzijds 25 rubrieken rond de rijke historiek van de koers in de Noordzeegouw, die er een totaalboek van maken: van de allereerste koersen tot hedendaagse topwedstrijden als Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen in Waregem en de E3 Harelbeke, van de vroegste velodrooms tot moderniteiten als BMX-pistes en bikeparken, van de oudste traditionele clubs tot de jongste opleidingsteams. 

 

De meest performante motorboten, yachten, zeilboten, … van de West-Vlaamse wielervloot worden uitgerold maar het vlaggenschip ontbreekt: Patrick Lefevere die weliswaar slechts enkele jaren (een verdienstelijk) coureur was, iets langer een uitmuntend ploegleider maar bovenal de Merckx van het wielermanagement was en die, behalve zijn coureurs, nog vele tientallen anderen uit de omkadering decennialang aan een droomjob hielp én hield. Of zou het zo zijn dat Patrick die tijd en moeite opspaart om aan zijn voornaamgenoot een integraal boek te besteden? Dat lijkt mij een nòg béter idee, dat ook politiek journalist (ook oorspronkelijk òòk van Lichtervelde) Johny Vansevenant (cfr. zijn Merckx-boeken) op zich zou kunnen nemen.

 

Terug naar de velen die in 125 jaar koers in West-Vlaanderen wel een benijdenswaardige plek verwierven en waarvoor men van bijzonder goede huize moest zijn. Het zou een mooie prijskamp zijn om na te gaan welke grote koers nièt door een West-Vlaming werd gewonnen. Ik zou er het antwoord niet meteen op weten.


125 jaar koers in West-Vlaanderen ligt ook te koop à 49,50 euro in de shop van KOERS. Museum van de Wielersport, Polenplein 15, Roeselare (tel. 051 26 24 00) en is het ideale eindejaarsgeschenk door en voor de rechtgeaarde koersliefhebber. En: je moet géén West-Vlaming zijn om dit naslagwerk in huis te halen en als een juweel te koesteren.

1 opmerking: