donderdag 29 juni 2023

 Zwààr, zwààrder, zwààrst …

110de Tour de France … business as usual

Gelukkig zijn de renners baas in eigen peloton

 

Ook de 110de Tour de France rijdt van Monnaie naar Money en waarvan men bij voorbaat weet dat hij vooral door de Amaury Sport Organisation zal gewonnen worden. Om het smeer likt ASO nu ook de Baskische kandeleer. Voor de coureurs en hun entourage zullen er in verhouding slechts kruimels weggelegd zijn. Welke auteurs worden zo onderbetaald om een kleine honderd uren op de bühne te staan en waarvan de meeste tijd door diverse tv-stations (Eurosport dag na dag integraal) wordt uitgezonden?

Ook de 110de Tour is té langdurig en té zwaar. Geen haan die ernaar kraait en zeker al de palliatieve rennersvakbond CPA niet, die (Joost mag weten waarmee) zoet wordt gehouden.

De Tour van 2023 is 3404 km. lang (76 meer dan in 2022), situeert zich (vanuit het Zuid-Westen) helemaal in de onderste helft van Frankrijk, passeert de vijf bergketens (Pyreneeën, Centraal-Massief, Jura, Alpen en Vogezen) met 30 cols (23 in 2022), opgelijst met vier hoogste aankomsten bergop: les Cauterets (rit 6), le Puy-de-Dôme (rit 9), le Grand Colombier (rit 13) en Saint-Gervais Mont Blanc (rit 15). Voeg daar maar meteen de loodzware epiloog door de Vogezen aan toe.

Dit is andermaal ‘van het zware véél te véél’, gelukkig zijn de renners baas in eigen peloton en ze zullen wel zo vermetel zijn om nu en dan een niet-aanvalspact aan te leggen, zoals ze al te dikwijls in de Giro deden.

Het Baskische begin kan een kolfje naar de benen van een allrounder als Wout van Aert of van Julian Alaphilippe editie 2019 zijn. Indien Wout in opperbeste doen verkeert dan zal hij daar spraakmakend zijn. Les Cauterets op de zesde dag kan de tussenstand een eerste keer vergrendelen maar de eindbeslissing zal voor de derde week zijn. Die vangt aan met de enige tijdrit van 22 km. tussen Passy (waar Eddy Merckx in 1964 wereldkampioen bij de amateurs werd) en Combloux, waarin meer geklommen dan hardgereden zal worden zodat je het bijna over een tijdritloze Tour 2023 kunt hebben, een voortgezette stijlbreuk!

Positiever is dat er slechts twee etappes van net iets meer dan 200 km. zijn, toch al iets om de sleur te anticiperen. 

Behalve te zwaar is de Tour bovenal te langdradig. 15 in plaats van 21 ritten zouden met zich kunnen brengen dat de betere klassementsrenners aan alle drie de grote ronden konden deelnemen.

Het openingsweekend in het Baskenland is pittig en zal het aantal gegadigden voor een goed klassement al meteen reduceren en verder enkele dagen later in de Pyreneeën. De loodzware eerste week wordt afgesloten met een bezoekje aan de Puy-de-Dôme op de 95ste verjaardag van Federico Bahamontes, die daar in 1959, daags na zijn 31ste verjaardag in de klimtijdrit van 12 km. de basis legde voor zijn eindzege.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten