donderdag 26 oktober 2023

 René MESSELY: een tijdrijder is sowieso een méérkunner!

René Messely manifesteerde zich als neo-nieuweling vooral in het tijdrijden, al werd hij ook knap zesde op de steile hoogtemeters van de Mont de l’Enclus in Orroir.

“René houdt zich constant op in de voorste gelederen en schuwt het kopwerk niet maar op het laatst ontglipt hem die goede positie”, legt zijn papa Nik uit. “Dat wil hij in 2024 veranderen.”

Het was géén aangekondigde kroniek dat René zou uitblinken in het tijdrijden. Bij de 14-jarige aspiranten werd hij in Ruddervoorde pas 9de in het PK en in Gavere 26ste op het BK.



Die resultaten heeft hij tijdens de lente van 2023 fel verbeterd: derde (en 2de eerstejaars na Kyano Cottignies) op het PK en tiende (en 3de eerstejaars) op het BK in Waregem, net als de week voordien in de nationale tijdrit van Poperinge ook al tiende werd.

Het waren al resultaten die konden tellen maar ze werden nog ruim overtroffen tijdens de nazomer en herfst. René kwam in de Memorial Igor Decraene uit op derde plaats met ruim 18” meer dan de ongenaakbare Thibaut Van Damme maar met slechts 113 duizendsten meer dan zijn leeftijdgenoot Yasu Vervoort.


René MESSELY wil meer zijn dan uitsluitend een tijdrijder, vandaar zijn energiek optreden in de andere koersen en ... voor hoogtemeters haalt hij zeker de neus niet op.

But we ain’t seen nothing yet ... Op zondag 15 oktober zette René de klap op de vuurpijl door in de Chrono des Nations in Les Herbiers (Vendée) derde te worden na de autochtonen Hugo Boucher en Jan Hernandez Reilhe (beiden van het bouwjaar 2007) die hem geen 20” konden wegzetten.

René was de enige Vlaamse nieuweling die daar zijn opwachting maakte. Hoe hij dat voor mekaar kreeg laat zich zo raden. Zijn illustere Lendeleedse dorpsgenoten Alec en Loïc Segaert hadden hem naar ginder meegetroond. 

 

René is een adept van het triatlon. Vader en vooral moeder gaven het voorbeeld. Katrien Decannière brak op training een rib en moest afhaken voor het WK in Hawai, dat kwam hard binnen. Gelukkig was er op diezelfde 14 oktober de Chrono des Nations en het resultaat van zoonlief daarbovenop maakte veel goed.

 

Ook in 2024 zal het tijdrijden een voornaam item zijn: West-Vlaams kampioen worden, het Belgische podium proberen te bestijgen en bevestigen in de Chrono des Nations en dan kan een eerste internationale triomf niet anders dan heel nabij zijn. 

De andere koersen werden nooit versmaad, wel integendeel René bracht die geregeld op smaak waardoor hij op het einde krachten tekortkwam. Met zijn mentor Loïc Segaert zal gezocht worden naar een evenwicht tussen prestatie en resultaat.

 

René blijft zijn moederclub Gaverzicht - Be Okay trouw. Hij werd nochtans druk gesolliciteerd door andere clubs maar de persoon van Luc Schietgat maakte het verschil.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten