vrijdag 16 februari 2024

Doe er toch maar vooral niet laagdunkend over …

 

Maxim VAN GILS won de (epiloog 

van de onbegonnen) Ruta del Sol 

 

Voor zover men het zich nog herinnert, die kijkt er verwonderd van op dat het al twee jaar geleden is dat Maxim Van Gils de Saudi Tour (die vanaf dit jaar de AlUla Tour heet) won.

Sindsdien liep zijn pad niet uitsluitend over rozen. Zo moest hij in 2022 op de tweede rustdag wegens Covid-19 uit de Vuelta stappen. Het zal er ook wel mee te maken gehad hebben dat hij in de tussenstand al op 2u11’45” geklasseerd stond. In de Tour van 2023 verging het hem een stuk beter, op de Grand Colombier werd hij als tweede (na Michal Kwiatkowski) afgevlagd. Tijdens een druk seizoen onderscheidde hij zich in meer andere koersen, inzonderheid in de Amstel Gold Race (7de), La Flèche Wallonne (8ste), Liège-Bastogne-Liège (11de), de Giro di Lombardia (14de). Het Critérium du Dauphiné, waaraan hij uitstekend begonnen was met vijfde plaatsen in de eerste twee ritten moest hij ziek verlaten.


Maxim hoopte op een meer gestroomlijnd 2024 maar in de Ruta del Sol, die opging in de Spaanse Boerenkrijg, leek het opnieuw van dat tot hij door een coup-de-théâtre gediend werd: een geïmproviseerde ultrakorte tijdrit (4,9 km., bezwangerd met 200 hoogtemeters) in Alcaudete, waarin hij onwaarschijnlijk uithaalde en de concurrenten op minstens tien seconden plaatste, in casu Juan Ayuso en Antonio Tiberi (de wereldkampioen tijdrijden bij de junioren in Harrogate 2019)  

Indien men het niet aan de realiteit aanpast dan zal 4,9 km. hem evenveel uci-punten opleveren als een dagzege in de Tour. Misschien had Maxim ook een normale Ruta del Sol gewonnen of een dichte ereplaats behaald. Dit moet hem een boost van jewelste geven voor het vele wat nu op hem afkomt: het volgende weekend in de Ardèche, de Strade Bianche, Milano-Sanremo, de Volta a Catalunya, de Brabantse Pijl, het drieluik Amstel-Flèche-LBL en de Tour de Suisse als de laatste aanloop naar zijn tweede Tour. Als notoir competitiebeest wordt hij op zijn wenken bediend en dat ging hem in 2023 al bijzonder goed af in weerwil van nogal wat tegenzittende omstandigheden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten