dinsdag 6 februari 2024

Mats VANDEN EYNDE 

blijft de weg en het veld combineren


 

Mats Vanden Eynde (Begijnendijk) heeft als neo-junior een geslaagde winter achter de rug: 6de in het BK, 12de in de WB en 13de in het WK.

Spreek niet zomaar over een matig WK want als 13de (5de eerstejaars) is hij alvast beter af dan Aubin Sparfel en Stefano Viezzi in 2023 op het WK in Hoogerheide die daar 18de respectievelijk 33ste werden. Als Mats op dezelfde manier ontwikkelt als de Fransman en de Italiaan dan komt hij op 26 januari 2025 in aanmerking voor het WK-podium in het Noordfranse Liévin.

 

Mats Vanden Eynde geeft plankgas met in zijn spoor Fons Laureys tijdens het BK in Brasschaat om er, met ook nog Senne Brys en Matteo Vanden Wijngaert, uit de greep te blijven van het peloton.

Mats is, net als Arthur Van den Boer, ook een uitstekend wegrenner, al moest hij tot 20 augustus wachten op zijn enige overwinning in Werchter. Tegen dan had hij zich al met een rist fraaie ereplaatsen opgewerkt tot één van de beteren en dat vooral met een slagvaardig BK in Brasschaat, waar hij vrijwel de ganse koers het voortouw hield samen met Senne Brys, Fons Laureys en Matteo Vanden Wijngaert. Aan de finish was hij evenwel niet opgewassen van de kwikzilveren Brys. Begin mei werd hij ook al tweede (na zijn kompaan Thor Feyaerts) in het Vlaams-Brabantse PK, zo ook in het PK tijdrijden. Tweede, de slechtst denkbare plaats?!

“Zeker niet”, weerlegt Mats, “al had ik uiteraard liever zelf gewonnen, al was het geen oneer om het te moeten afleggen tegen Senne respectievelijk Thor.”

Kiezen tussen het veld en de weg is nog lang niet aan de orde, ook niet voor Acrog-Tormans Balen BC, zijn nieuwe club waarvoor hij zijn moederclub Young Talent Demer & Dijle verliet om meer deelachtig te kunnen aan de wedstrijden op de uci-kalender.

Fun moet blijven vooropstaan, ook op de hoogtemeters. “Hoe lastiger, hoe liever!”, voegt Mats er met een knipoog veelbetekenend aan toe.    

Hij heeft een twee jaar jonger broertje Bas, die het (zoals Mats tot voor kort) nog combineert met voetbal. Bas was bij de 14-jarigen een vaste klant in de top tien, ook in de beide PK’s en in het BK werd hij veertiende. Die top tienen wil hij in top vijven omzetten zoals hij de voorbije maanden al deed in het veld met zelfs enkele overwinningen en een podiumplaats in het BK (derde na Cas Van Looke en Maxime Smits).

 

Voor Mats is 2024 nu al meer dan half geslaagd en alles wat er op de weg nog bijkomt zal het oplijsten. Ook als student kiest hij niet voor de weg met de minste weerstand maar voor de richting sport-wetenschappen ASO in Site-A (Atheneum Kamsa) Aarschot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten