dinsdag 27 februari 2024

Laurenz REX kan loodsen 

én zèlf winnen

We riskeren het wel eens om meewarig te doen over coureurs die maar zelden de bovenste helft van de uitslagen halen. Laurenz Rex is / was zo’n iemand. Hij stelde als koersende tiener amper wat voor en deed ook begin 2024 nog steeds bij geen meerderheid aan wielerfans een belletje doen rinkelen maar februari brengt daar grondig verandering in. 

In Palma was hij met bravoure de stand-in lead-out van Adrien Petit voor de kansrijke Gerben Thijssen, die daar zijn openingszege behaalde.


Winnen was hoegenaamd Laurenz’ regel niet. Wonen in het Duitstalige Raeren (provincie Luik) was ook geen cadeau om zich te profileren. Uit zijn tienertijd vond ik slechts één overwinning terug: als nieuweling op 20 juni 2015 in Romsée. Zijn volgend succes liet tot 4 oktober 2020 op zich wachten maar was dan wel de sterkbezette GP Jules Van Hevel in Ichtegem, waar hij een sterke delegatoe van Lotto u23 overwon. Daar moet zijn geloof in eigen kunnen een boost van jewelste hebben gekregen. Toch was het weer tot maart 2023 wachten op zijn volgende zege: de Dorpenomloop in Rucphen (Ned.), waar hij zijn medevluchters Gianluca Pollefliet en Andrea Raccagni(It.) het nakijken gaf. Het was een opmerkelijk debuut voor Intermarché-Wanty maar er was nog meer en beter op komst en dat vooral in Paris-Roubaix, waarin hij zich (net vòòr Christophe Laporte) op de negende plaats posteerde. Het leverde een selectie op voor de Giro, die hij niet enkel feilloos voltooide maar waarin hij zelfs voor een dagzege in aanmerking kwam, vierde in Cassano Magnago nadat hij une echappée bidon overleefde. 

Dan ben je geen renner meer die er voor spek en bonen tussenrijdt maar een volwaardig Pro Tour - coureur en dat kwam nog meer aan het licht in Le Samyn, waar hij een gewonnen sprint door voortvarend juichen nog bijna uit handen gaf aan de 20-jarige Portugese allrounder Antonio Morgado.

Laurenz Rex, een one hit wonder? Hoegenaamd niet want drie dagen eerder werd hij in Ninove zesde in de Omloop HNB. Eén en ander zal hem niet aan het zweven brengen, een kansrijkere kompaan zal altijd comfortabel achter zijn 1,93 m hoge en zijn brede rug mogen schuilen. 

Dat beseften ze eind 2022 meer dan een beetje bij Intermarché-Wanty, waarvan hij tot eind 2026 deel mag uitmaken. In de aflopende maand februari heeft hij zichzelf al aardig terugbetaald en het beste moet allicht nog komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten