woensdag 28 februari 2024

Pas nu de opening Italiaans wielerseizoen

 

61ste Trofeo Laigueglia wordt vandaag hoogst interessant

 

De Trofeo Laigueglia is reeds decennialang de opener van het Italiaanse wielerseizoen, vroeger steevast bovenaan de uci-kalender, de jongste jaren gaan er tientallen niet-Italiaanse koersen aan vooraf. Het staat wel een beetje symbolisch voor de vele ontwikkelingen die Italia de jongste jaren als wielerland hebben overruled.

Zestig jaar geleden was er de eerste editie, gewonnen door de bescheiden Guido Neri. Een tsunami van ronkende namen volgde op de uitpuilende erelijst. 

Wat begon als een nationale koers groeide geleidelijk uit tot een internationale afspraak en vanaf 2015 een manche van de ProSeries (1.Pro), een precieuze koers waar schoon volk op afkomt en waaraan wielerflits.nl een interessante historiek wijdde.

Zo is er de vrijwel ongekende ontstaansgeschiedenis met Charly Gaul (winnaar van de Giro in 1956 en 1959 van de Tour in 1958) als aanstichter. In zijn nadagen als coureur reed de Luxemburger voor Gazzola-Fiorelli en trok met zijn sportief directeur Pino Villa op vakantie naar de Ligurische kust in Laigueglia, waar zij in contact kwamen met de steenrijke hoteleigenaar Luigi Agnelotti, die al langer een koers in Liguria als natte droom had. Dat werd binnen de kortste keren geregeld en het mosterdzaadje groeide uit tot een kloeke boom waaraan nogal wat sieraden bengelen in de vorm van ronkende winnaarsnamen.

Naast de meeste illustere Italianen waren dat Eddy Merckx (1973 en 1974), Freddy Maertens (1977), Roger De Vlaeminck (1980), Lance Armstrong (1993), Johan Museeuw (1995), Frank Vandenbroucke (1996), …

Primus inter pares is evenwel de autochtoon Filippo Pozzato die won in 2003, 2004 en 2013 en ook nog eens tweede en derde werd. 

Zo’n continue uitblinker zit er niet meteen aan te komen maar dat staat een interessant deelnemersveld aangevoerd Juan Ayuso, Alberto Bettiol, Alessandro Covi, Alessandro De Marchi, Marc Hirschi, Benoît Cosnefroy, Rafal Majka, … niet in de weg.

Er is niet in het minst ook Jarno Widar die zijn internationaal profdebuut maakt in het gezelschap van andere youngsters als Jenno Berckmoes, Jan Christen, Romain Grégoire, Lenny Martinez, …

Van Widar (amper 18 jaar en 107 dagen jong) niet teveel verwachten is sowieso de boodschap temeer zijn voorbereiding tweemaal door buikgriep werd verstoord. 

Het Ligurische spektakelstuk is vanaf 14u10 te aanschouwen op Eurosport 1.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten