zaterdag 3 februari 2024

Ook Tibor del GROSSO heeft de weelde van de keuze


 

Tibor in Tabor: de kersverse wereldkampioen veldrijden u23 is ook een meer dan behoorlijke wegrenner.

 

Als neo-junior werd hij in het NK tijdrijden met amper 2” verslagen door de anderhalf jaar oudere Loe van Belle. Het jaar daarop werd hij in de (omwille van Covid-19 verlate) Nederlandse kampioenschappen zowel de tijd- als de wegrit. Eerder had hij zich onderscheiden in de Overösterreich Rundfahrt (7de), La Ronde des Vallées (dag- & eindzege), de Course de la Paix (6de), de Driedaagse van Axel (5de na een dagzege).

Op het WK in Leuven 2021 overkwam hem iets bizars. Bovenaan in de wereldranglijst van de junioren werd hij, drie dagen na de individuele tijdrit, door bondscoach Marco van Bon voor de wegrit geweerd waarvoor hij vijf in plaats van de toegelaten vier renners had geselecteerd. Vreemd dat van Bon zijn beste element dupeerde om zijn blunder toe te dekken. Iedereen moet een kans krijgen, was zijn flauwe uitleg.

 

Tibor Del Grosso tijdens de Omloop HNB 2021 in Borsbeke, waar hij als tiende werd afgevlagd.

Als jonge belofte was hij gematigder, enkel in de Flanders Tomorrow Tour 2023 deed hij mee voor de vette prijzen: 8ste in Nieuwpoort, 5de in Poperinge, 4de in de tijdrit van Wulpen, 7de Handzame. Het volstond voor de eindzege op punten en de tweede totaal tijd met 8” meer dan de iets betere tijdrijder Jakob Söderqvist, een Zweed van hetzelfde bouwjaar 2003.

 

Tibor in de Wulpense tijdit van de Flanders Tomorrow Tour 2023, waarin hij knap vierde werd.

Tibor was dan al een vlijtige veldrijder, die vandaag in Tabor op soevereine wijze wereldkampioen werd, één jaar nadat hij in Hoogerheide maar nipt (+4”) moest onderdoen voor Thibau Nys. Tibor won eerder afgetekend de Wereldbeker vòòr Emiel Verstrynge en Jente Michels, in die orde ook zijn gezellen op het podium in Tabor, waar de sportieve logica dus nauwgezet gerespecteerd werd. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten