woensdag 7 februari 2024

 William LECERF voelt zich Kuifje in Wielerland

 

Van William Lecerf wist ik al langer dat hij een megatalent was maar dat het zo’n hoge vlucht zou nemen als het in 2022 en 2023 deed, dat hield ik amper voor mogelijk, William in al zijn bescheidenheid zelf ook niet. 


Edoch, 2024 was slechts 34 dagen jong of er is hem al een nieuwe stroomversnelling te beurt gevallen in de AlUla Tour, waarin hem op de slotdag door een aanvaardbare beginnersfout een dubbelslag ontglipte.

William nam het voortouw op de zware slotklim naar Skyviews of Harrat Uwayrid. Hij schoot op een koffiemolentje van de anderen weg, werd enkel nog door Finn Fisher-Black, Rafal Majka en Simon Yates bijgehaald waarna hij zich gedeisd voor de sprint. Simon hield William rechts van hem, verleende op correcte wijze geen doorgang en barreerde zo diens weg naar de dag- en de eindzege. Zelden hadden tweede plaatsen zo indringend de smaak van de overwinning.


En néén, William is nièt de nieuwe Remco, hoe zou hij dat kunnen zijn met een leeftijdsverschil van amper twee jaar en negen maanden? William is een copy-paste van zichzelf, een pluimgewicht met een BodyMassIndex van nog geen 19 terwijl de meer ontwikkelde Remco net onder de 21 blijft.


William op 1 mei 2018 tijdens het BK tijdrijden in Vresse-sur-Semois aan de slag,
waarin hij bescheiden 18de werd.

Dit kostbare Ruiense juweel zal gekoesterd worden zoals The Wolfpack al langer doet met Ilan Van Wilder (BMI van bijna 22). Wat er nu volgt, wijst helemaal in die richting: de Tour du Rwanda (vanaf 18 februari), de Volta a Catalunya (vanaf 18 februari) en de Brabantse Pijl (op 10 april) of een diversiteit van nieuwe ontdekkingen. Vooral in Rwanda zijn er dat nogal wat: een inleidende ploegentijdrit, een individuele tijdrit en een aankomst op de Mount Kigali, het epicentrum van het WK in 2025. Catalunya wordt zijn ongedwongen vuurdoop in de World Tour. In de Brabantse Pijl kan hij het legitieme kwakken en het wringen verder inoefenen alvorens op het reliëf van de finale voor de vette prijzen mee te doen. De Brabantse Pijl is de aanloop naar het triumviraat Amstel-Flèche-LBL, die allicht nog niet aan William zal besteed zijn zoals evenmin een grote ronde, tenzij misschien de Vuelta of zou het zelfs de Giro zijn, al lijkt de Tour de Romandie in die periode een behoedzamere optie. 

William mag als Kuifje door Wonderland waden: niets moet, (bijna) alles màg. Bovenal laat hij niets ongemoeid wat hem beter kan maken. Met zijn Lotto-kameraad Lennert Van Eetvelt, die op zijn beurt al spraakmakend was op Mallorca, huurt hij een appartement op Tenerife om er doelgerichte hoogtemeters op te zoeken. Het moet wat geven om die twee samen bezig te zien en van mekaar te leren. Beiden kijken met ontzag naar Remco Evenepoel, hij is evenwel nièt de maat van hun dingen, dat wensen ze zichzelf niet aan te doen. 

1 opmerking: