maandag 27 mei 2013

KBWB-RLVB verdient een (sic) staande ovatie
De roetsjbaan van Vossem
Ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de Ronde van Vlaanderen werd zaterdag de eerste editie nog eens gememoreerd."Heeren vertrekt", sommeerde stichter Karel Steyaert alias Van Wijnendale op 25 mei 1913. Kurt Defrancq evoceerde het een eeuw later foutloos.
Gisteren in Vossem had de omroeper de tweehonderd (!) junioren bij het startschot kunnen toesnauwen "Jongens, verrekt!" want daar kwam het tenslotte op neer.
In de ultieme tweehonderdvijftig meter vòòr het ingaan van de voorlaatste ronde stuikte meer dan de helft van het peloton tegen de vlakte. De averij was niet te overzien. Het laten aanrukken van de diverse ambulances en het verzorgen van de getroffen 17- en 18-jarigen nam zoveel tijd in beslag dat de 111 overlevenden, die ondertussen naar de finish ijlden, moesten stoppen, werden een halfuur geneutraliseerd, koelden helemaal af tot ze onder de rode vod van de laatste kilometer mochten hernemen.
Jenthe Biermans en Dieter Verwilst hadden een kleine voorsprong en mochten, conform artikel 2.2.029 van de bondsreglementen, met die voorgift hernemen. Ze werden niet meer verontrust door een peloton dat niet tijdig op snelheid kwam en waarvan Piet Allegaert de spurt voor de derde plaats won. Zo kreeg men alsnog een gedroomd podium maar dat kon de anticlimax van een bewogen namiddag niet verzachten.
De Schande van Vossem was een door velen aangekondigde kroniek. Tientallen mensen, die al vele jaren naar de koers gaan en zich in de aankomststrook ophielden, voorspelden het.
- "Wij blijven hier niet staan voor de eindspurt want we zouden wel eens coureurs over ons heen kunnen krijgen. Bovendien kunnen we geen bloed zien".
Je kon ijdel hopen dat het zou meevallen, niet dus. De onheilsprofeten, onder wie enkele dagdagelijkse koerscommissarissen, maakten zich een ronde te laat uit de voeten en hun blikveld ontkwam niet aan de horror.
Het getier en het fysieke leed (nogal wat breuken) van de getroffenen sneed door merg en been. En wie het heeft over ruim honderdduizend euro materiële schade overdrijft niet.
De aankomststrook had veel van een roetsjbaan, waarop met jonge levens werd gespeeld. Het daarop toelaten van tweehonderd junioren was ronduit gewetenloos. Een respectabel onder hen, inzonderheid de Walen, had zelden of nooit in een omvangrijk peloton gereden. De aankomststrook was voor zo'n omvangrijk pak te smal en werd extra versmald door de pootjes van de nadar die op de rijweg werden geplaatst terwijl er voldoende plaats was op de voetpaden (opmerkelijk: voorbij de aankomst stonden de nadars aan de linkerzijde wèl op het voetpad). In de laatste honderden meter was er bovendien een lichte wegversmalling en een verkeersdrempel. Hamvraag die zich stelt: wie keurde dit gedrocht goed? Navraag leerde dat het de verantwoordelijkheid van één persoon is. Moet die als Barbertje hangen? Neen, de hele bondskliek is verantwoordelijk en mag wel eens gekapitteld worden door de Dienst Jeugdzorg.
Nogal wat aanwezigen opperden dat men beter in omgekeerde richting had gereden om aan te komen op de hellende Leuvense steenweg maar ja, daar kon men de VIP-tent niet zomaar neerpoten.
Wie zich ook tijdig (en nog voor de cérémonie protocolaire) uit de voeten maakte, was de zelfverklaarde "lang niet meer gezien maar nauwelijks veranderde" Directeur Sport Jos Smets. Als voorzitter van de Vlaams-Brabantse afdeling had hij best wat langer op de barricaden mogen blijven. Niet dus, hij ging liever in de perszaal koketteren met zijn feilloze kennis van de bondsreglementen. Ook de Directzuur van Wielerbond Vlaanderen maakte, op een ... nationaal gebeuren, al van 's morgens onvrolijk zijn opwachting. Had ook hij VIP-kaarten te verdelen onder zijn schaarse fans?
Eward De Boeck, Matthias De Clercq, Guust De Smul, Dean Goossens, Maxim Heytens, Gregory Pieters, Robbe Van Dyck,... waren de voornaamste getroffenen. Is het een kwalijk idee om klacht in te dienen voor onvrijwillige slagen en verwondingen?
Pertinent is dat men kennelijk niet geleerd heeft uit de het wedervaren van Wouter Dewilde, die op 1 mei in de spurt, na een onvrijwillig contact met Nielsen Raedt, aan een pootje van een nadar haperde en dodelijk neerviel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten