donderdag 13 april 2023

De bijna perfecte lente van

Arnaud DE LIE

 

Nog tien dagen vroeger dan een jaar geleden in de Trofeo Playa de Palma had Arnaud De Lie zijn openingstreffer aangetekend. Hij haalde het in Valencia (1.1), van een uitgedunde hoofdgroep. Zelfs de de 18 km lange Alto de Bixauca, met de top op 24 kilometer van de streep, kon hem niet vermurwen, wel  integendeel het was een natuurlijke bondgenoot om ruim het verschil te maken. 


perempic@rchief - foto Peter REMMERIE

In de aansluitende Etoile de Bessèges (2.1) behaalde hij twee spraakmakende dagzeges en in de Clasica Clasica de Almeria (1.Pro) werd hij zowaar verrassend geklopt Matteo Moschetti. Die nederlaag deed niets af van zijn euforische terugkeer naar eigen land, waar hij aan opieus menu begon in de World Tour.

In de Omloop konden de teams van de snelle jongens niet beletten dat de veel beter omringde Dylan van Baarle voor hen de vlucht vooruitnam. Zijn van Christophe Laporte, Alexander Kristoff, Tom Pidcock en Davide Ballerini gewonnen sprint voor de dichtste ereplaats mocht de smaak van de overwinning hebben en ’s anderendaags werd hij zevende in Kuurne.

Arnaud was helemaal klaar voor nog zwaardere opdrachten. In Paris-Nice was het aanklampen, waarna passen voor het moordende slotweekend in het hooggebergte.

Op drie dagen van zijn 21ste verjaardag schrok een deelname aan de absolute klassiekers hem niet af.  In Milano-Sanremo (95ste), Gent-Wevelgem (42ste) en Paris-Roubaix (50ste) was uitrijden (niet zonder pech) zijn hoogste goed nadat hij er de ogen de kost had gegeven.

Klagen en zagen is niet de regel van de Ardense fils de fermier met Stabroekse roots, die tussendoor zesde werd in Dwars door Vlaanderen van en naar Waregem en zijn voorjaar afsloot met een zevende plaats in de Brabantse Pijl nadat mechanische pech hem nochtans vèr teruggeslagen had. Er mag nu al onverkort beweerd worden dat de Brabantse Pijl één van de (vele) koersen is die De Lie ooit wint. Hij deed er gisteren reeds alles aan. Toen Andreas Kron in de kopgroep de rol loste, trok Arnaud vol door en reduceerde het tijdsverschil van anderhalve minuut naar 25”. Dat hij na die felle inspanning de sprint voor de zesde plaats van Alexander Kamp (Tudor) en Axel Zingle (Cofidis) verloor, was de logica zelve maar stoorde hem toch omdat hun team te weinig steun had geboden om de vluchters alsnog in te rekenen zodat er kon gesprint worden voor de podiumplaatsen.

Nu mag Arnaud zich voor enkele weken competitief terugtrekken op de ouderlijke boerderij in Vaux-sur-Sure (provincie Luxemburg). Hij wordt pas terug op de bühne verwacht op 1 mei in Frankfurt waarna een Franse periode met Morbihan, de Tro-Bro Léon en de 4 Jours de Dunkerque. Het zal verwondering wekken indien hij in die maand zijn huidig zegecijfer (3) niet heeft opgelijst of zelfs verdubbeld.

De opmars van Arnaud De Lie weerspiegelt zich ook in de knappe elfde plaats van Lotto-Dstny in de uci-teamranking, waaruit het vorig jaar als WorldTourTeam degradeerde. Stéphane Heulot, de nieuwe ceo, is aan een mooi traject begonnen.

Arnaud De Lie’s eerste bilan van 2023 is batig. Hij is sterker geworden, heeft enkele doelstellingen bereikt en is van één en ander wijzer geworden en heeft ten overvloede bevestigd dat hij een sprinter is met verlengstukken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten