maandag 31 juli 2023

Met een schaduwfavoriet en een absolute topper op het hoogste schavotje …

Aanval loonde in de BK's voor de geïnspireerde nieuwelingen

 

De afwezigen hadden (zoals héél mééstal) ongelijk, al hadden Mauro Keppens, Yoram Knaepen en Thibaut Van Damme (alsook de meisjes Auke De Buysser, Ilke Michielsen en Lobke Beenaerts) daar niet bewust voor gekozen, ze werden omwille van een slotceremonie annex vlaggengroet vastgehouden in Maribor (Slovenia), waar ze nochtans al de donderdag voordien hun wegrit hadden gereden. Stuitend dat het competitieve moet wijken voor het protocol ...

Ook Edouard Claisse, Wallonië’s trots bij de 16-jarigen, ontbrak maar kan die een betere reden hebben: hij zou vanaf vandaag deelnemen aan de driedaagse Tour de l’Ain en dat vind ik gepaster om aan het BK te verzaken.

De afwezigheid van die toppers doet evenwel niets af van de nieuwe overwaardige dragers van de driekleur.


 Emil SIEGERS tijdens zijn spraakmakende solo. 

De aanvallers hadden hun slag thuis in Hoogstraten. Emil Siegers, die na een moeilijke lente de hele maand juli ijzersterk uit de hoek kwam (met bovenal tussen de twéédejaars een 12de eindplaats in het Critérium Européen de Luxembourg), voerde in zijn eentje een subliem nummer op. Hij koos voor een gedurfde aanval, nam een mooie voorsprong tot hij aan het begin van de slotronde door het ijlende peloton leek overspoeld te worden. Emil vermande zich evenwel zonder omkijken en de meute was kennelijk zo onder de indruk dat ze aan het weifelen sloeg en de eenzame vluchter net niet te pakken kreeg. Voorwaar, voorwaar: deze Emil Siegers, een adept van Crabbé Toitures, zal géén ééndagsvlieg zijn. Overigens haalden de tieners van het bouwjaar 2008 een moyenne van ruim 40 km./u.


 Senne BRYS wint en dat mag al meteen gevierd worden.

Die van het bouwjaar 2007 reden nog 2,4 km./u. rapper dan hun jongere reeksgenoten. Daar was er niet één haas, maar waren het vier hazen die al in de aanvangsfase de vlucht vooruit namen voor een soortement ploegentijdrit. Fons Laureys en Matteo Vanden Wijngaert waren de aanstokers. Senne Brys en Mats Vanden Eynde sprongen hen bij. De aflossingen liepen gesmeerd en het peloton weifelde tot het 1’15” achterstand telde. Werd er door de sterke blokken afgestopt en barrage gemaakt op de smalle veldweg? Dat was volgens een stem uit het peloton niet eens nodig want er werd veel te laat en niet eens duurzaam gereageerd zodat ook de (door bepaalde kenners) onderschatte titelverdediger Jasper Christiaens en de kwikzilveren Jasper Verbrugge op hun beurt nog 40” van het peloton konden wegrijden. Dat de vier niet werden teruggepakt, dat had Kevin (vader van Noah) Coninckx al meteen voorspeld. Hij kreeg against all odds gelijk want Acrog-Tormans, het verondersteld sterke blok waarvan Noah deel uitmaakt, gaf niet thuis zodat het een eerlijke individueel kampioenschap werd en zo hoort het eigenlijk ook!

Bicycle Club Hoogstraten mag apetrots zijn op z’n organisaties. Er waren amper calamiteiten, al is elke valpartij er één teveel maar niet de schuld van de inrichtende club die hopelijk nog meewaardige organisaties opzet.

Het is niet evident om in een biljartvlakke residentiële omgeving een selectief traject op het getouw te zetten. De strakke wind bleek een natuurlijke bondgenoot om de aangekondigde kroniek van massaspurten te anticiperen. Het zijn de coureurs zelf die de koers maken of kraken. Enkele durvers zorgden voor het best mogelijke scenario dat twee overwaardige kampioenen opleverde van wie we het laatste nog lang niet gezien hebben.

7 opmerkingen:

  1. Neen, de toppers keken naar elkaar, kyano cottignies verklaart dit in de krant,keek naar acrog thormans om de kolen uit het vuur te halen en zo waren er nog een paar

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze koers had een heel erg spijtig verloop.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kyano Cottignies hoefde niet met een paar renners van Tormans in het wiel het gat van 10sec tegenwind toe te rijden. Om dan zodoende op een counter te lopen....De grote ploegen hadden beter hier de verantwoordelijkheid genomen

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Niet mee eens. Favorieten moeten hun verantwoordelijkheid opnemen. Als je als medefavoriet in een zwakke ploeg zit kan je u daar niet achter wegsteken. Een sterk blok moet dan de kastanjes uit het vuur halen , het gat dichten zodat er anderen op een diefje zonder een trap teveel te geven de koers kunnen winnen. Zo werkt het soms maar niet altijd. Men moet tevreden zijn dat aanvallers nu eenmaal beloond mogen worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij kozen resoluut voor de aanval zowel bij de 1st als 2de jaars. In het verleden werd dit vaak niet beloond, maar kijk uiteindelijk lukt het toch... onze Jarno Widar gaf het voorbeeld bij de juniors, ook op een biljart vlakke omloop. Emil deed het prima, de anderen vertikten het om de laatste 25m dicht te rijden... en ook Matteo was er zeer dicht bij, al was Senne Brys duidelijk de snelste. Ik heb genoten van de spankracht.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Een aanvaller heeft altijd gelijk. Maar wanneer 4 verschillende ploegen een mannetje mee vooraan hebben. Dan moet de rest van deze 4 ploegen met de benen in de zetel blijven zitten. Het zijn U17 renners mensen. Alsnog hebben de aanvallers gelijk !

    BeantwoordenVerwijderen
  7. koersen bij de nieuwelingen is een (h)eerlijke sport, spijtig dat daar ook de ploegentaktiek al speelt. Eerst leren stappen (koersen) en nadien lopen (truken van de foor bovenhalen)

    BeantwoordenVerwijderen