donderdag 3 augustus 2023

Het Super WK, wie verzint zoiets?! 

 

De koers kan héél véél leren van het vermaledijde voetbal

 

De UCI heeft zich andermaal in (de al zwaar verminkte) eigen voet geschoten met het in het leven roepen van het zogenaamde groot Super WK wielrennen met de meeste disciplines (baan- en wegwielrennen, mountainbiken, …) op dezelfde locatie (Glasgow) binnen dezelfde periode (van 3 tot 13 augustus). Het meer seizoengebonden veldrijden is de gelukkige discipline die deze dwaze dans ontspringt.

Het Super WK wielrennen, wie verzint zoiets en wat mag hiervan de relevantie zijn? Géén kat die er haar jongen in terugvindt.

Het begint trouwens al vandaag op de baan (kwalificaties van de ploegenachtervolging, de teamsprint en de scratch) in een labyrint van onoverzichtelijke nummers. U kijkt toch ook (niet)?! Goed dat Renaat Schotte er is als dierbare gids.

En op woensdag 8 augustus is er toch weer het verplichte UCI-zoenoffer aan het IOC de schabouwelijke mixed relay (= de … ‘gendergelijke’ estafette) waaraan zowaar zeven landen zonder België zullen deelnemen. Dit gedrocht kwam vanaf 2019 in de plaats van de bloedmooie ploegentijdrit.

 

De UCI volhardt in de boosheid van zo’n vierjaarlijks Super WK want het is nu reeds bekend dat de volgende editie in 2027 in de Franse regio Haute-Savoie wordt gehouden. Tegen dan zouden de genieën van Aigle ook de World Tour wars van overlappende manches gesaneerd hebben. Hoe ze dat zullen doen, dat wil ik nog eens zien zonder dat ze zichzelf extra onherstelbare schade toegebracht hebben.

De andere actoren kijken geamuseerd toe hoe het WK op de weg zondag plaatsvindt, daags na de slotrit der Tour de Pologne, een manche van de World Tour.

Zulke samenloop zal het vermaledijde voetbal nooit overkomen. In deze ‘sport’, die door autocratisch bestuur wel honderd keer universeler dan de koers, is alles netjes afgebakend en toch onderling verbonden. De structuur van de koers daarentegen is patchwork dat geen warm deken maar een onsamenhangende voddenmand oplevert.

De zogenaamde ProSeries werden in 2020 in het leven geroepen maar ik ben er nog steeds niet achtergekomen wat er (behalve het innen van veel duurdere inrichtingsvergunningen) de relevantie van is, zelfs de UCI kan op die FAQ geen antwoord geven.

Zou de UCI niet beter eens aankloppen bij het genie dat de Champions League, de Europa League en recentelijk de Conference League op poten zette?

Het businessmodel van de koers is dramatisch en vroeg of laat zal het daarop afgerekend worden. 

Dramatisch is ook het opzet van het WK = het godbetert kampioenschap van de wereld dat op één namiddag aanduidt wie een jaar lang (zij het voor Remco in het voorkomend geval slechts tien maanden) de mooiste wielertrui mag dragen en verzilveren, zelfs al heette hij in 1969 Harm Ottenbros. Indien Remco Evenepoel zijn mandaat verlengt of indien Wout van Aert hem opvolgt in Glasgow dan zal het delirium nabij zijn, maar oh wee indien een outsider als Kasper Asgreen voor de zogenaamde vervélende verrassing zou zorgen ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten